Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2013

Αυτά είναι τα αιτήματα των καταναλωτών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η υπερχρέωση, οι πλειστηριασμοί κατοικιών, η ακρίβεια προϊόντων και υπηρεσιών, το συνεχώς διογκούμενο φαινόμενο της εξαπάτησης των καταναλωτών με τις καταχρηστικές και αθέμιτες πρακτικές των προμηθευτών, η διαφαινόμενη αλλαγή επί τα χείρω των διατροφικών συνηθειών, ήταν τα θέματα που έθεσε στην 9μελή αντιπροσωπεία της «Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ΕΚΠΟΙΖΩ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών «Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ».

Κατά την 45λεπτη συνάντηση, η ΕΚΠΟΙΖΩ παρουσίασε, εν συντομία, τα προβλήματα των Ελλήνων καταναλωτών, τόνισε την ευρωπαϊκή διάσταση ορισμένων εξ' αυτών και ζήτησε την υποστήριξη των ευρωβουλευτών.

Επίσης, κατέθεσε σχετικό έγγραφο εργασίας στο οποίο περιγράφονται εν συντομία τα σημαντικότερα προβλήματα του Έλληνα καταναλωτή καθώς και προτάσεις για την αντιμετώπισή τους.

Πιο συγκεκριμένα, τα με ευρωπαϊκή διάσταση αιτήματα της ΕΚΠΟΙΖΩ είναι:

- Μη αποδυνάμωση/περαιτέρω ενίσχυση ελεγκτικών μηχανισμών και της εποπτείας της αγοράς. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη της ολοκλήρωσης του συντονιστικού ρόλου, της σωστής και απρόσκοπτης λειτουργίας του ΕΦΕΤ, καθώς της επαρκούς στελέχωσής του. Αναφέρθηκε, επίσης, η σημασία της επαρκούς στελέχωσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την καταπολέμηση του φαινομένου της ακρίβειας.

- Λήψη μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της υπερχρέωσης και του πλειστηριασμού των κατοικιών.

- Μέριμνα για την άρση των αντιφάσεων των διαφόρων ευρωπαϊκών πολιτικών και την εναρμόνισή τους. Οι πρωτοβουλίες π.χ. της ΕΕ κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού εξουδετερώνονται από άλλα οικονομικά μέτρα που επιδεινώνουν την κατάσταση.

- Ανάγκη πανευρωπαϊκής θεσμοθέτησης της δυνατότητας άσκησης συλλογικών αγωγών και αποζημίωσης των καταναλωτών για την καταπολέμηση των καταχρηστικών και αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και συμβατικών όρων.

- Ειδική μέριμνα για καταναλωτές- ενώσεις καταναλωτών του ευρωπαϊκού νότου, διότι στις χώρες αυτές αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα και οξυμμένα προβλήματα, τα οποία χρειάζονται ιδιαίτερη αντιμετώπιση.

- Ανάγκη δημιουργίας δικτύων που θα παρέχουν δωρεάν συμβουλές στους καταναλωτές για εξοικονόμηση χρημάτων, διαχείριση του οικογενειακού τους προϋπολογισμού, τρόπους αντιμετώπισης αλλά και πρόληψης της υπερχρέωσης.

- Ανάγκη παροχής συμβουλών στους καταναλωτές για υγιεινή και οικονομική διατροφή.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.