Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Οι κίνδυνοι από την έλλειψη βιταμίνης D

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσίευσε το περιοδικό «Science Translational Medicine», η έλλειψη της βιταμίνης D δημιουργεί πρόωρα σημάδια γήρανσης στα ανθρώπινα οστά και αυξάνει τον κίνδυνο κατάγματος.

Η μελέτη κατέστησε σαφή την ανάγκη άμεσης κατανόησης των αρνητικών επιπτώσεων της έλλειψης, για την πρόληψη και τη θεραπεία θραύσης των οστών.

Η βιταμίνη D, η οποία παράγεται από το σώμα φυσικά, όταν οι υπεριώδεις ακτίνες περνούν στο δέρμα, είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου. Είναι αυτό που επιτρέπει στα οστά μας να σκληραίνουν και να γίνονται ισχυρότερα.

Η έλλειψη της βιταμίνης D, η οποία είναι ιδιαίτερα συχνή στους κατοίκους βόρειων, ανήλιαστων συνήθως, περιοχών, σύμφωνα με τους μελετητές, οδηγεί σε ασθένειες όπως η οστεοπόρωση, καθόσον τα οστά γίνονται αδύναμα, μπορούν να σπάσουν πιο εύκολα και η οστεομαλακία - στα παιδιά ονομάζεται ραχίτιδα- όταν το οστό γίνεται απαλό, επειδή δεν ορυκτοποιούνται σωστά.

Για την παρούσα μελέτη, οι ερευνητές μελέτησαν δείγματα οστών από 30 υγιή άτομα, τα μισά εκ των οποίων είχαν έλλειψη βιταμίνης D. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα ελλιπή σε βιταμίνη D οστά ήταν διαφορετικά από αυτά των κανονικών ατόμων. Οι άνθρωποι που δεν είχαν αρκετή ποσότητα βιταμίνης D, είχαν ένα παχύτερο στρώμα οστού στο εξωτερικό των οστών τους.

Παραδόξως, οι ερευνητές διαπίστωσαν ένα πυκνότερο επιμεταλλωμένο οστό από το κανονικό. Τα βαριά μεταλλικά άλατα στα οστά είχαν "τα δομικά χαρακτηριστικά των παλαιότερων και των πιο εύθραυστων οστών" όπως αναφέρουν οι μελετητές.

Αυτό συμβαίνει επειδή το παχύ οστό επιβραδύνει την κίνηση των οστεοκλαστών, έτσι τα κύτταρα είναι υπεύθυνα για το σχηματισμό νέου οστού. Αυτά τα τμήματα του επιμεταλλωμένου οστού μεγαλώνουν και «ορυκτοποιούνται» με τα χρόνια, ενώ η μεταλλοποίηση των οστών μειώνεται λόγω της έλλειψης ασβεστίου.

Το Ινστιτούτο Ιατρικής της Αμερικής, συνιστά οι άνδρες και οι γυναίκες μεταξύ των ηλικιών 14-50 να παίρνουν 5 μικρογραμμάρια βιταμίνης D ημερησίως.

Για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη αγγίζει τα 15 μικρογραμμάρια. Οι φυσικές τροφές που περιέχουν βιταμίνη D είναι γενικά λίγες -μεταξύ άλλων γάλα, δημητριακά πρωινού, χυμός πορτοκαλιού- γι' αυτό ο καλύτερος τρόπος για την πρόσληψη της βιταμίνης, πέραν των συμπληρωμάτων διατροφής, είναι η έκθεση στο φως του ήλιου για 10 ή 15 λεπτά ημερησίως.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.