Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Υπόθεση Ζίμερμαν: Ρατσισμός και μετά θάνατον;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τρία σχετικά άρθρα για τις εξελίξεις της υπόθεσης που συγκλονίζει την αμερικάνικη κοινωνία και όχι μόνο.

------------

«Ο λαός λέει: ένοχος»


Στους δρόμους οι πολίτες μετά την αθώωση Ζίμερμαν- φωτογραφίες.
Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Τάιμς Σκουέρ της Νέας Υόρκης μετά την απόφαση σώματος ενόρκων δικαστηρίου του Σάνφορντ της Φλόριντα να απαλλάξει τον Τζορτζ Ζίμερμαν από τις κατηγορίες για τη δολοφονία του νεαρού μαύρου Τρέιβον Μάρτιν. Διαδηλώσεις οργανώθηκαν επίσης στο Σικάγο, την Φιλαδέλφεια, την Ουάσινγκτον, την Ατλάντα και το Σαν Φρανσίσκο.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ με το πορτρέτο του 17χρονου θύματος, που δέχθηκε την μοιραία επίθεση με όπλο από τον Ζίμερμαν που περιπολούσε ένοπλος στην περιοχή του και τον θεώρησε ύποπτο, τον Φεβρουάριο 2012. Παρά τις συνθήκες καύσωνα πολλοί διαδηλωτές φορούσαν με κουκούλα στη μνήμη του 17χρονου.

«Ο λαός λέει: ένοχος», φώναζαν οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στη Γιούνιον Σκουέρ στη νότια πλευρά του Μανχάταν. Αρχικά ήταν εκατοντάδες αλλά έγιναν στη συνέχεια χιλιάδες κατά την πορεία τους μέσω της 6ης λεωφόρου προς την Τάιμς Σκουέρ υπό ισχυρή αστυνομική επιτήρηση.

Ανάμεσα στο πλήθος που φώναζε «χωρίς δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ειρήνη», πολλοί μαύροι, αλλά επίσης μεγάλος αριθμός λευκών και ισπανόφωνων, αναφέρει το ΑΜΠΕ.

«Έχουμε σοβαρό φυλετικό πρόβλημα και έχουμε και ένα ακόμη πρόβλημα με την οπλοκατοχή. Εάν Ο Ζίμερμαν δεν είχε όπλο, δεν θα είχε σκοτώσει τον Τρέιβον Μάρτιν», δήλωσε ένας διαδηλωτής. «Είμαστε όλοι Τρέιβον. Όλο το σύστημα είναι ένοχο», έγραφαν τα πλακάτ.

«Οι άνθρωποι θεωρούν ότι προοδεύσαμε επειδή ο Ομπάμα έγινε πρόεδρος. Αλλά αυτή η απόφαση δείχνει ότι δεν έχουμε ξεπεράσει το φυλετικό πρόβλημα. Μάς μένει πολύς δρόμος ακόμη», δήλωσε άλλος διαδηλωτής.

«Φοβάμαι να έχω ένα παιδί που μού μοιάζει», δήλωσε μία μαύρη διαδηλώτρια. «Το παιδί δεν οπλοφορούσε και ο λευκός με το όπλο τη γλιτώνει. Αν ισχυριστούμε ότι δεν πρόκειται για φυλετική υπόθεση, λέμε ψέματα στους εαυτούς μας. Είναι μία υπόθεση που θα τη θυμόμαστε τα επόμενα 50 χρόνια».

Είμαστε εδώ διότι είμαστε οργισμένοι και ανήσυχοι...Έχουμε όλοι τις ίδιες επιθυμίες ...θέλω ο γιος μου να μπορεί να γυρίσει σπίτι το βράδυ», δήλωσε ένας 46χρονος κάτοικος του Χάρλεμ δηλώνοντας απογοητευμένος από την απόφαση του σώματος ενόρκων. «Ήταν έξι γυναίκες, οι πέντε από αυτές μητέρες..! ».

Δείτε τις φωτογραφίες














------------

«Τραγωδία» αποκάλεσε ο Ομπάμα τη δολοφονία Μάρτιν


Κάλεσε τους αμερικανούς πολίτες να σεβαστούν την ετυμηγορία.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι «οι ένορκοι αποφάνθηκαν» στη δίκη του Τζορτζ Ζίμερμαν, ο οποίος απαλλάχθηκε από την κατηγορία της δολοφονίας ενός άοπλου αφροαμερικανού εφήβου, του Τρέιβον Μάρτιν.

Ο Ομπάμα ζήτησε από τον αμερικανικό λαό να αναζητήσει τρόπους αποφυγής άλλων τέτοιων θανάτων εξαιτίας της ένοπλης βίας.

Εκανε έκκληση για ψυχραιμία χαρακτηρίζοντας τον θάνατο του Μάρτιν τραγωδία.

«Είμαστε ένα ευνομούμενο κράτος και οι ένορκοι αποφάνθηκαν. Ζητώ τώρα από τον κάθε Αμερικανό να σεβαστεί την έκκληση για ψύχραιμη σκέψη από δύο γονείς που έχασαν τον νεαρό γιο τους», είπε ο Ομπάμα.

«Ο θάνατος του Τρέιβον Μάρτιν ήταν μια τραγωδία. Όχι μόνο για την οικογένειά του ή για την όποια κοινότητα, αλλά για την Αμερική», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος λίγο μετά τη δολοφονία του Μάρτιν τον περασμένο χρόνο είχε πει ότι αν ο ίδιος είχε γιο «θα έμοιαζε στον Τρέιβον».

Ο πρόεδρος αναγνώρισε σε ανακοίνωσή του ότι η υπόθεση "προκάλεσε έντονα πάθη", αλλά έκανε έκκληση για ψυχραιμία μετά την ετυμηγορία.

«Πρέπει να αναρωτηθούμε, ως άτομα και ως κοινωνία, πώς μπορούμε να προλάβουμε στο μέλλον τραγωδίες σαν αυτή. Ως πολίτες, αυτό πρέπει να κάνουμε όλοι. Αυτός είναι ο τρόπος να τιμήσουμε τον Τρέιβον Μάρτιν», τόνισε.

Ο Τζορτζ Ζίμερμαν κρίθηκε αθώος για όλες τις κατηγορίες σχετικά με τον θανάσιμο τραυματισμό από όπλο, τον Φεβρουάριο του 2012, του άοπλου Αφροαμερικανού 17χρονου, Τρέιβον Μάρτιν, στο Σάνφορντ της πολιτείας της Φλόριντα.

Εάν κρινόταν ένοχος, ο 29χρονος Ζίμερμαν, πρώην μέλος μιας ομάδας εθελοντών ασφαλείας του Σάνφορντ, ο οποίος υποστήριξε ότι βρισκόταν σε αυτοάμυνα όταν πυροβόλησε τον Μάρτιν, κινδύνευε με ποινή ισόβιας κάθειρξης ή άνω των 30 ετών.




------------

Παραπομπή του Ζίμερμαν σε νέα δίκη εξετάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης


Αθωώθηκε από το δικαστήριο για τη δολοφονία άοπλου αφοραμερικανού.
Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι εξετάζει τα στοιχεία που διαθέτει προκειμένου να αποφανθεί αν αυτά είναι επαρκή ώστε να στηρίξει μία νέα παραπομπή του Τζορτζ Ζίμερμαν σε ομοσπονδιακό δικαστήριο για τη δολοφονία του άοπλου αφροαμερικανού εφήβου Τρέιβον Μάρτιν. Επιπλέον, θα εξετάσει αν αυτό είναι εφικτό μετά την αθώωση του Ζίμερμαν από δικαστήριο της Φλόριντα.

Ο Τζορτζ Ζίμερμαν κρίθηκε αθώος για όλες τις κατηγορίες σχετικά με τον θανάσιμο τραυματισμό από όπλο, τον Φεβρουάριο του 2012, του 17χρονου Τρέιβον Μάρτιν, στο Σάνφορντ της πολιτείας της Φλόριντα.

Εάν κρινόταν ένοχος, ο 29χρονος Ζίμερμαν, πρώην μέλος μιας ομάδας εθελοντών ασφαλείας του Σάνφορντ, ο οποίος υποστήριξε ότι βρισκόταν σε αυτοάμυνα όταν πυροβόλησε τον Μάρτιν, κινδύνευε με ποινή ισόβιας κάθειρξης ή με ποινή κάθειρξης άνω των 30 ετών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.