Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Οι διαδικτυακοί έρωτες βάζουν γερά θεμέλια στο γάμο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Κερδίζουν έδαφος οι γνωριμίες στο ίντερνετ.

Όχι μόνο οι διαδικτυακές γνωριμίες μπορεί να γεννήσουν μεγάλους έρωτες, αλλά όταν καταλήγουν σε γάμο, αυτός έχει πιθανότητες να είναι πιο ευτυχισμένος και να κρατήσει περισσότερα χρόνια σε σχέση με τους γάμους όσων γνωρίστηκαν με τον παραδοσιακό τρόπο.

Αυτό διαπίστωσε μια νέα μεγάλη αμερικανική έρευνα, που δείχνει ότι το online ζευγάρωμα φαίνεται να έχει -στατιστικά τουλάχιστον- καλύτερη έκβαση στο μέλλον από μια παραδοσιακή γνωριμία.

Αν και η έρευνα, που έγινε σε συνεργασία με τον ιστότοπο γνωριμιών eHarmony.com, δεν εξηγεί την επιτυχία των γάμων με online απαρχές, οι αιτίες, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να περιλαμβάνουν τα ισχυρά κίνητρα για γνωριμία που έχουν όσοι αναζητούν σύντροφο στο διαδίκτυο, τη δυνατότητα να τον «τσεκάρουν» με διάφορους τρόπους εκ των προτέρων, καθώς και την μεγάλη ποικιλία επιλογών που προσφέρει το Ίντερνετ, οπότε μπορεί κανείς να βρει ένα ταίρι που του «πάει» περισσότερο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχολογίας John Cacioppo του πανεπιστημίου του Σικάγο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το «Science» και το «Nature», μελέτησαν τις περιπτώσεις πάνω από 19.100 ανθρώπων, που είχαν παντρευτεί μεταξύ των ετών 2005 - 2012. Όπως διαπιστώθηκε, περισσότεροι από το ένα τρίτο των γάμων (35%) είχαν ξεκινήσει μετά από online γνωριμία, σαφώς μεγαλύτερο ποσοστό από τις γνωριμίες στη δουλειά, το σχολείο ή μέσω φίλων.

Η εν λόγω πρακτική, που άρχισε να γίνεται γνωστή πριν από περίπου μια δεκαετία, έκτοτε κερδίζει συνεχώς έδαφος διεθνώς μέσω πολλών τρόπων, όπως επαφές σε ειδικές ιστοσελίδες γνωριμιών και στα κοινωνικά δίκτυα, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέσω πολυπρόσωπων διαδικτυακών παιγνιδιών, μέσω διαφόρων ηλεκτρονικών κοινοτήτων (chat rooms, virtual worlds κ.α.).

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι το Ίντερνετ φαίνεται να αλλάζει τη δυναμική και την εξέλιξη του ίδιου του γάμου», επεσήμανε ο υπεύθυνος της έρευνας. Η μελέτη δείχνει ότι τα ζευγάρια που ξεκίνησαν στο διαδίκτυο τη γνωριμία τους, αν παντρευτούν, έχουν (κατά δήλωσή τους) κατά μέσο όρο πιο μακρόχρονους και ικανοποιητικούς γάμους.

Χωρισμοί και διαζύγια αναφέρθηκαν σε ποσοστό περίπου 6% μεταξύ όσων γνωρίστηκαν online, έναντι 7,5% όσων γνωρίστηκαν παραδοσιακά. Οι παντρεμένοι που γνωρίστηκαν στο διαδίκτυο, αναφέρουν μέσο όρο ικανοποίησης 5,64 από το γάμο τους, έναντι 5,48 των παντρεμένων που γνωρίστηκαν offline (σε μια κλίμακα 1 - 7).

Οι περισσότερες αρχικές επαφές (45%) γίνονται μέσω των ειδικών ιστότοπων όπως το eHarmony.com, το Yahoo Personal ή το Match και οι περισσότεροι που αναζητούν online γνωριμίες (συχνά με σοβαρό σκοπό!), είναι 30 έως 40 ετών. Όσοι χρησιμοποιούν αυτές τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, συνήθως έχουν εισόδημα άνω του μέσου όρου και είναι πιο μορφωμένοι. Οι πιο αποτυχημένοι γάμοι, σύμφωνα με την έρευνα, είναι όσοι ξεκίνησαν από μια γνωριμία σε μπαρ ή σε κάποιο «τυφλό» ραντεβού, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι άνθρωποι είναι γενικά πιο ειλικρινείς από το αναμενόμενο στις online γνωριμίες τους και τα πιο συνηθισμένα ψεματάκια αφορούν το βάρος και το ύψος τους. Πάντως άλλοι ψυχολόγοι δήλωσαν επιφυλακτικοί για τα συμπεράσματα της νέας έρευνας και αναμένουν να επιβεβαιωθεί από άλλες μελέτες, ενώ επεσήμαναν ότι, σε κάθε περίπτωση, οι διαφορές μεταξύ online και παραδοσιακών γνωριμιών είναι μάλλον οριακές.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.