Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Οι μαζικοί πλειστηριασμοί θα δημιουργήσουν νέα γενιά αστέγων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ξένα distress funds φέρονται να πολιορκούν τις τράπεζες για να αγοράσουν τα «κόκκινα» δάνεια.

Για πρώτη φορά ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς μίλησε για τις συνθήκες που δημιουργεί το «πάγωμα» των πλειστηριασμών στην αγορά των ακινήτων, στήνοντας νέο σκηνικό έντασης στην τρικομματική κυβέρνηση, ενώ αναδύονται οι φόβοι για ένα σχέδιο αλά Ισπανία για τους πλειστηριασμούς.

Η κυβέρνηση έχει δώσει παράταση στους πλειστηριασμούς μέχρι το τέλος του 2013, ωστόσο, ο υφυπουργός Ανάπτυξης φαίνεται πως άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου» ανακοινώνοντας ότι η κυβέρνηση συζητά την προετοιμασία του θεσμικού πλαισίου για την επαναφορά των πλειστηριασμών. Ένα τέτοιο σενάριο όμως θα αποτελέσει εφιάλτη για εκατομμύρια νοικοκυριά και τσουνάμι στην αγορά ακινήτων, ενώ ανακύπτουν οι φόβοι πως θα δημιουργηθεί μία… νέα γενιά αστέγων.

Εκατοντάδες χιλιάδες δάνεια που έχουν καταχωρηθεί στα λεγόμενα «κόκκινα» βρίσκονται, πλέον, στο στόχαστρο, καθώς το παρατεταμένο πάγωμα των πλειστηριασμών οδηγεί σε πτώση των τιμών στην αγορά ακινήτων, με αποτέλεσμα οι πολίτες να βλέπουν να μειώνεται συνεχώς η αξία της περιουσίας τους.

Μέσα, λοιπόν, από τη σημερινή συγκυρία της οικονομικής κρίσης και την ανάγκη να υπάρξει ένας νέος τρόπος καθορισμού της αξίας των ακινήτων προέκυψε μία νέα μέθοδος πωλήσεων: Οι δημοπρασίες ακινήτων. Ωστόσο, τα ξένα distress funds φέρονται να πολιορκούν τις τράπεζες για να αγοράσουν σημαντικό μέρος των «κόκκινων» δανείων το οποίο θα μεταπωλήσουν.

Κάπως έτσι, το υπουργείο Ανάπτυξης ψάχνει «δίχτυ ασφαλείας» για τους δανειολήπτες αξιοποιώντας την εμπειρία της Ισπανίας όπου το πρόβλημα υπήρξε τεράστιο, ενώ σε επιδημία εξελίχθηκαν οι αυτοκτονίες πολιτών που οδηγούνταν σε εξώσεις από τα σπίτια τους.

Πάντως, ο υφυπουργός Ανάπτυξης ανασκεύασε τις δηλώσεις του, διευκρινίζοντας ότι «δεν τίθεται θέμα αλλαγής της υφιστάμενης απόφασης για αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας» έως το τέλος 2013, το θέμα είναι υπαρκτό και απασχολεί ήδη την κυβέρνηση. Ο προβληματισμός σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, «αφορά την ομαλή μετάβαση, μετά την έξοδο από την κρίση που θα αποτρέπει τον μαζικό πλειστηριασμό, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η αξία της ιδιοκτησίας των πολιτών».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.