Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2013

Διακοπές αντί για άδεια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ανταλλάξτε την καλοκαιρινή σας άδεια με εργασία σε νησί, δωρεάν διαμονή και αυξημένες αποδοχές λόγω των «εκτός έδρας». Οι φετινοί προορισμοί; Ανδρος, Τήνος, Μύκονος, Σύρος, Πάρος, Νάξος, Ιος, Θήρα, Χίος, Ρόδος, Ικαρία, Κέρκυρα, Λήμνος, Σάμος και Χαλκιδική. Την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος απηύθυνε περί τα τέλη Μαΐου η διοίκηση του ΕΚΑΒ προς τους διασώστες που είναι πληρώματα ασθενοφόρων. Υπάρχει ανταπόκριση, κυρίως από... εργένηδες. Και δεν είναι η πρώτη φορά. Τα τελευταία τέσσερα καλοκαίρια το ΕΚΑΒ προβαίνει κάθε χρόνο σε αυτή την κίνηση, προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες λόγω της τουριστικής περιόδου σε νησιά και παραθαλάσσιες περιοχές, όπου ούτως ή άλλως οι ελλείψεις σε πληρώματα ασθενοφόρου είναι τεράστιες. Η άδεια δεν χάνεται. Απλώς μεταφέρεται για το φθινόπωρο-χειμώνα.

«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τη νησιωτική Ελλάδα, αφού δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό», σημειώνει στην «Κ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΕΚΑΒ κ. Χρήστος Αγγελίδης. «Νησιά όπως Ανδρος, Νάξος, Σαντορίνη, Μύκονος έχουν από 3-4 διασώστες του ΕΚΑΒ που συνεργάζονται με τους οδηγούς ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας, προκειμένου να μπορούν να καλύψουν τις βάρδιες. Και αυτό όταν έχει υπολογιστεί ότι για τη σωστή 24ωρη λειτουργία ενός ασθενοφόρου απαιτούνται δέκα άτομα ως πλήρωμα. Οι σχεδιαζόμενες από το 2012 προσλήψεις 200 διασωστών για το ΕΚΑΒ “έχουν παγώσει”, οπότε κι εφέτος, οι ανάγκες θα καλυφθούν με την πρόσκληση ενδιαφέροντος της διοίκησης».

Εκτός από τα νησιά, προβλήματα ελλείψεων προσωπικού αλλά και ασθενοφόρων καταγράφονται σχεδόν σε όλη τη χώρα. Οπως αναφέρει ο κ. Αγγελίδης, «υπάρχουν νομοί όπως π.χ. Φλώρινα, Καστοριά, Σάμος που έχουν μόνο από ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για να καλύψουν τα έκτακτα περιστατικά. Η Κέρκυρα έχει μόνιμο πρόβλημα χειμώνα-καλοκαίρι. Η Λευκάδα έχει δύο ασθενοφόρα. Στα Χανιά, χρειάζονται τουλάχιστον 15-16 διασώστες και δύο ασθενοφόρα επιπλέον για να καλύψουν τις ανάγκες. Στη Χαλκιδική οι αποστάσεις από το ένα Κέντρο Υγείας στο άλλο είναι μεγάλες με κακό οδικό δίκτυο που σημαίνει ότι χρειάζεται πιο “πυκνή κάλυψή” του με ασθενοφόρα». Σε όλη τη χώρα, πλην Αθήνας, το ΕΚΑΒ διαθέτει 2.000 διασώστες, ενώ 852 είναι οι εργαζόμενοι ως πληρώματα ασθενοφόρου στα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας. «Η πρότασή μας είναι να ενταχθούν όλα τα ασθενοφόρα του ΕΣΥ και τα πληρώματά τους, υπό το ΕΚΑΒ, προκειμένου να μπορεί να υπάρξει σωστή κατανομή και συντονισμός τους», σημειώνει ο ίδιος.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.