Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Πιέσεις Βρυξελλών για την πάταξη της εμπορίας ανθρώπων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Καλούνται 18 χώρες μέλη της Ε.Ε. να εφαρμόσουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Σεσίλια Μάλμστρεμ άσκησε πιέσεις σε 18 χώρες μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Γερμανία, να εφαρμόσουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την πάταξη της εμπορίας ανθρώπων υπό την απειλή κυρώσεων.

«Το φαινόμενο βρίσκεται σε αύξηση, αλλά συλλαμβάνουμε όλο και λιγότερο τους δράστες αυτής της σύγχρονης σκλαβιάς», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Ένας από τους λόγους αποτυχίας είναι «η δυσκολία να οριστεί το έγκλημα» αυτό, σημείωσε. Ένας άλλος λόγος είναι «ο φόβος των θυμάτων να καταθέσουν, επειδή δεν αισθάνονται ασφάλεια».

Η ΕΕ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υιοθέτησε νομοθεσία το 2011 με την οποία καθίστανται αξιόποινα κατά τον ίδιο τρόπο σε όλα τα δικαστικά συστήματα στην Ευρώπη τα εγκλήματα που συνδέονται με την παράνομη διακίνηση ανθρώπων.

Ωστόσο «μόνον 9 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ την είχαν μεταφέρει (την ευρωπαϊκή νομοθεσία στην δική τους νομοθεσία) ως την ημερομηνία της 6ης Απριλίου του 2013, που τους είχε δοθεί διορία να το κάνουν: η Τσεχική Δημοκρατία, η Σουηδία, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Φινλανδία», σημείωσε.

«Τέσσερις άλλες το κάνουν τώρα -Βρετανία, Βέλγιο, Βουλγαρία και Σλοβενία-, αλλά αυτό δεν αρκεί», σημείωσε. Όλες οι άλλες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ολλανδία «έχουν ήδη καθυστερήσει κατά δύο μήνες», προειδοποίησε.

Η Μάλμστρεμ έχει ανακοινώσει επανειλημμένως ότι «δεν θα διαστάσει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει ότι αυτό θα γίνει».

Περισσότεροι από 23.600 άνθρωποι, εκ των οποίων το 68% είναι γυναίκες και το 15% παιδιά, έπεσαν θύματα ή φέρεται ότι έπεσαν θύματα της παράνομης διακίνησης ανθρώπων στην Ευρώπη μεταξύ του 2008 και του 2010, αναφέρεται σε επίσημη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα αυτό.

Η πλειονότητα των ανθρώπων που διακινούνται παράνομα, δηλαδή ποσοστό 62%, πέφτει θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, ενώ το 25% θύμα καταναγκαστικής εργασίας. Μια πλειοψηφία των θυμάτων της εμπορίας ανθρώπων (61%) προέρχονται από την Ευρώπη και κυρίως από την Βουλγαρία και την Ρουμανία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.