Σάββατο 4 Μαΐου 2013

Τα λεφτά αγοράζουν την ευτυχία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έρευνα οικονομολόγων για τη σχέση εισοδήματος και ευτυχίας.

Λένε ότι τα λεφτά δε φέρνουν την ευτυχία. Το ρητό αυτό θέλησαν να μελετήσουν δύο οικονομολόγοι από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, οι οποίοι υποστηρίζουν, ότι όσο περισσότερα χρήματα έχει κάποιος, τόσο πιο ευτυχισμένος είναι.

Στη μελέτη τους συμμετείχαν 1.014 άτομα, από τα οποία ζητήθηκε να αξιολογήσουν το επίπεδο ευτυχίας τους ανάλογα με το εισόδημά τους.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους Betsey Stevenson και Justin Wolfers δεν υπάρχουν αποδείξεις για το ποιο είναι το «σημείο κορεσμού» στη σχέση χρήματος και ευτυχίας.

«Ενώ η ιδέα ότι υπάρχει κάποιο κρίσιμο επίπεδο, πέρα από το οποίο το εισόδημα πλέον δεν έχει καμία επίδραση στην ευτυχία ενός ατόμου, είναι ιδιαίτερα ελκυστική, έρχεται ωστόσο σε αντίθεση με τα δεδομένα» ισχυρίζονται στη μελέτη τους που δημοσιεύεται στο τεύχος Μαΐου του American Economic Review.

Όσοι είχαν ετήσιο εισόδημα άνω των 364.081 ευρώ αξιολόγησαν τους εαυτούς τους ως «πολύ ευτυχισμένους». Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν όμως και όσοι κέρδιζαν και από 72.816 ευρώ και πάνω πάλι δήλωναν «πολύ ευτυχισμένοι» ή «αρκετά ικανοποιημένοι».

Το 35% των ανθρώπων με ετήσιο εισόδημα 7.281ευρώ δήλωσε επίσης «ευτυχισμένο».

Προηγούμενη έρευνα από το πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο είχε καταλήξει πάντως στο συμπέρασμα, γράφει η Daily Mail, ότι όσοι «αγοράζουν εμπειρίες» (π.χ. ταξίδια, εισιτήρια για συναυλίες κ.τ.λ.) αντί για υλικά αγαθά είναι πιο ευτυχισμένοι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.