Σάββατο 4 Μαΐου 2013

Μπαράζ μειώσεων στους φόρους για την αγοραπωλησία ακινήτων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Καταργούνται πλήρως οι αμοιβές δικηγόρων στη σύνταξη συμβολαίων.

Μπαράζ μειώσεων στους φόρους για την αγοραπωλησία ακινήτων προαναγγέλλει με αποκλειστική του δήλωση στο «Έθνος της Κυριακής» ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ενώ ταυτόχρονα αναμένεται μείωση, έως και πέντε μονάδες στον ΦΠΑ για αγορά νεόδμητου σπιτιού.

Πιο αναλυτικά ο φόρος μεταβίβασης θα μειωθεί στο 4% από 8% για το τμήμα της αξίας του ακινήτου μέχρι 20.000 και στο 5% από 10% για το ποσό πάνω από τις 20.000 ευρώ. Ετσι αν κάποιος αγοράσει ακίνητο αξίας 150.000 ευρώ, θα καταβάλει για φόρο μεταβίβασης 7.300 ευρώ, ενώ με το σημερινό καθεστώς θα πληρώσει 14.600 ευρώ. Μάλιστα καταργούνται πλήρως οι αμοιβές δικηγόρων στη σύνταξη συμβολαίων για μεταβιβάσεις ακινήτων. Η υποχρεωτική παράσταση δικηγόρου καταργείται γεγονός που μειώνει τα έξοδα μέχρι και 1%.

«Η μείωση της φορολογίας στις αγοραπωλησίες των ακινήτων βρίσκεται στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την τόνωση της κτηματαγοράς» δηλώνει ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «οι δημοσιονομικές απώλειες θα καλυφθούν από άλλες πηγές εσόδων στο πλαίσιο των αλλαγών στο φορολογικό καθεστώς για τα ακίνητα».

Ο ΦΠΑ για αγορά νεόδμητου ακινήτου αναμένεται να μειωθεί μέχρι και πέντε μονάδες στο 18% από 23% που είναι σήμερα. Σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα οι αλλαγές θα ισχύσουν μέσα στο καλοκαίρι, ενώ θα μειωθεί στο μισό ο φόρος μεταβίβασης και παράλληλα αναμένεται να καταργηθούν τα έξοδα.

Η νέα ρύθμιση, που σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας έχει λάβει το «πράσινο φως» από την τρόικα, θα συνδυασθεί με τις επικείμενες αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές αξίες και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.