Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Ερώτηση Συμεών Κεδίκογλου για τον εκτελωνισμό αναπηρικών αυτοκινήτων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ο βουλευτής Ευβοίας του ΠΑΣΟΚ Συμεών Κεδίκογλου, κατέθεσε ερώτηση στον Υπουργό Εργασίας και στον Υπουργό Οικονομικών, για την καθυστέρηση του εκτελωνισμού των αναπηρικών αυτοκινήτων.

Σε μία χώρα που δεν χαρακτηρίζεται φιλόξενη για άτομα με αναπηρία, ανάπηροι αναμένουν επί μήνες τον εκτελωνισμό αναπηρικού αυτοκινήτου που έχουν παραγγείλει και «κρατείται» στα τελωνεία περιμένοντας την υπογραφή μιας κοινής υπουργικής απόφασης. Αυτό είναι το θέμα της ερώτησης του Συμεών Κεδίκογλου στα αρμόδια υπουργεία, με την οποία ζητά την επίσπευση των απαιτούμενων διαδικασιών, μετά τα νέα δεδομένα που έχει επιφέρει το μεγάλο εγχείρημα του νέου θεσμού του ΚΕ.Π.Α. (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας).

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Θέμα: Επίσπευση των απαιτούμενων διαδικασιών για την υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης σχετικά με τον εκτελωνισμό αναπηρικών αυτοκινήτων

Κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 18 του ν. 4110/2013 ορίζεται ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας καθορίζεται η αντιστοίχιση των παθήσεων που ορίζονται στο άρθρο 16 του ν.1798/1988 με τις παθήσεις και τα ποσοστά αναπηρίας που καθορίζονται από το ΚΕ.Π.Α.

Μέχρι την έκδοση της ως άνω ΚΥΑ διευκρινίζεται (με την εγκύκλιο με αρ.πρωτ.: ΔΕΦΚ Δ 5003183 ΕΞ 24.1.2013) ότι δεν γίνονται δεκτές γνωματεύσεις για τον τελωνισμό αναπηρικού αυτοκινήτου.

Ως εκ τούτου, υπάρχουν εκατοντάδες άτομα με αναπηρία που αναμένουν μέχρι και ένα χρόνο για να εκτελωνίσουν το αυτοκίνητό τους μέχρι να υπογραφεί η ΚΥΑ. Έτσι, αναγκάζονται να τα φυλάσσουν στις αποθήκες των τελωνείων επιβαρυνόμενοι οικονομικά, χωρίς δική τους ευθύνη, με τα αποθήκευτρα στα τελωνεία. Σημειώνεται ότι έχουν προκαταβάλει ποσά για την αγορά του αυτοκινήτου, το οποίο δεν μπορούν να παραλάβουν και έτσι δεν έχουν τη δυνατότητα της ελεύθερης και απρόσκοπτης μετακίνησής τους σε μια χώρα που δεν χαρακτηρίζεται φιλόξενη για τα άτομα με αναπηρία.

Λόγω λοιπόν της αναγκαιότητας εναρμόνισης της κείμενης νομοθεσίας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και των υπηρεσιών του δημοσίου με το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του ΚΕ.Π.Α. και τις ρυθμίσεις του νέου Ενιαίου Κανονισμού Πιστοποίησης Ποσοστού Αναπηρίας (Ε.Κ.Π.Π.Α.), συγκροτήθηκε «Επιτροπή Ειδικού Σκοπού» υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας με εκπροσώπους και από το Υπουργείο Οικονομικών και του ΙΚΑ για να ολοκληρώσει την αντιστοίχιση και προσαρμογή των παθήσεων στα επιστημονικά δεδομένα του Ε.Κ.Π.Π.Α. Ωστόσο, η Επιτροπή δεν έχει προχωρήσει με την αντιστοίχιση, ώστε να υπογραφεί η αναμενόμενη ΚΥΑ.

Κύριοι Υπουργοί,

Ακόμα και αν έχει αλλάξει κάτι στο σχεδιασμό των Υπουργείων σχετικά με τα αναπηρικά αυτοκίνητα, δεν επιτρέπεται να σημειώνεται αυτή η αδράνεια και καθυστέρηση και άτομα με κινητική αναπηρία να μένουν όμηροι μιας υπουργικής απόφασης αναμένοντας το αναπηρικό αυτοκίνητο, για το οποίο έχουν προκαταβάλει κάποιο ποσό και το οποίο κρατείται στο τελωνείο.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

  • Γιατί δεν έχει προχωρήσει η αντιστοίχιση της αναπηρίας και ακολούθως η υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης;
  • Πότε αναμένεται να ολοκληρώσει η αρμόδια επιτροπή το έργο της αντιστοίχισης και πότε αναμένεται να υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση, ώστε να καταστεί δυνατός ο εκτελωνισμός των αναπηρικών αυτοκινήτων που βρίσκονται επί μήνες στα τελωνεία;

Ο Βουλευτής

Συμεών Κεδίκογλου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.