Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Κρήτη: "Χάθηκε" ένα χωριό από τις αυτοκτονίες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ένα ολόκληρο χωριό θρηνεί η Κρήτη τα τελευταία 14 χρόνια από τις αυτοκτονίες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το 1999 μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου του 2012 , συνολικά 600 άνδρες και γυναίκες αποφάσισαν να θέσουν τέρμα στη ζωή τους και στους 4 νομούς της Κρήτης.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία , οι αριθμοί ανά έτος δεν έχουν πολύ μεγάλες διαφορές, με εξαίρεση το 2000 , όπου καταγράφηκαν 61 αυτοκτονίες – οι περισσότερες- και το 2004 όταν και καταγράφηκαν 28- οι λιγότερες.

Κατά μέσο όρο , κάθε χρόνο καταγράφονται στην Κρήτη περίπου 42-45 αυτοκτονίες. Στην πλειονότητα τους πρόκειται για άνδρες σε ηλικίες μέχρι 50 ετών.

Τα τελευταία 2 χρόνια (2011-2012) οι αυτόχειρες έχουν φτάσει τους 48 και 50 αντίστοιχα, ωστόσο- όπως επισημαίνεται και από τους εμπλεκόμενους παράγοντες- αυτό που παρουσιάζει σημαντική διαφορά, σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα είναι οι αιτίες του απονενοημένου διαβήματος.

Σύμφωνα με αστυνομικές και ιατρικές πηγές, τα τελευταία χρόνια οι δύο στους τρεις οδηγούνται στην αυτοκτονία εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων, γεγονός που καταδεικνύει το πόσο έχει επηρεάσει την Κρήτη η οικονομική κρίση

Ειδικά για το 2012, την θλιβερή πρωτιά στις αυτοχειρίες κατέχει ο Νομός Ηρακλείου, όπου και σημειώθηκαν 33 τέτοια περιστατικά. Ακολουθεί ο νομός Χανίων , με 10 αυτοκτονίες , στο νομό Ρεθύμνου είχαμε 5 και στο Λασίθι 2.

Από το σύνολο των 50 αυτοκτονιών του 2012 σε όλη την Κρήτη μόλις οι 6 αφορούν σε γυναίκες, ενώ ως ο πιο «πρόσφορος τρόπος» καταγράφεται ο απαγχονισμός και ακολουθεί η πτώση από μεγάλο ύψος.

Τέλος ο μικρότερος σε ηλικία αυτόχειρας του περασμένου έτους ήταν μόλις 15 ετών και ο μεγαλύτερος 85 .


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.