Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Νεαρός από τη Λιβερία προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατά της Unicef

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ζητεί να λάβει αποζημίωση 25 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ένας νεαρός άνδρας από την Λιβερία ανακοίνωσε χθες ότι προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατά της Unicef, από την οποία ζητεί να λάβει αποζημίωση 25 εκατομμυρίων δολαρίων επειδή τον παρουσίασε σε μια ταινία μικρού μήκους ως ένα 13χρονο παιδί στρατιώτη που σκοτώνει και ακρωτηριάζει τα θύματά του.

Ο Μάικ Τζέιμς, ο οποίος είναι σήμερα 28 ετών, δηλώνει ότι ο ίδιος και άλλοι που έπαιξαν στο δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ «Παιδί στρατιώτης», το οποίο κυκλοφόρησε το 1997, «στιγματίστηκαν ως αντάρτες, δολοφόνοι, κανίβαλοι και ναρκομανείς» .

Στην προσφυγή του ενώπιον του Δικαστηρίου της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS), ο Τζέιμς δηλώνει ότι πήρε 300 δολάρια από μια ομάδα Δανών, την οποία είχε στείλει η Unicef για να γυρίσει αυτήν την ταινία, η οποία θα μεταδιδόταν μόνον σε περιορισμένο κοινό, αλλά τελικά προβλήθηκε ευρύτερα στον κόσμο.

Η δικαστική αυτή αρχή, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, διευθετεί διαφορές ανάμεσα στις χώρες μέλη του ECOWAS, αλλά αναλαμβάνει και υποθέσεις παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.



Η εκπροσώπηση της Unicef στην Λιβερία «βοήθησε και συνεργάστηκε με την ομάδα των Δανών στην 'στρατολόγηση' νεαρών που θα έπαιζαν στην ταινία από τα σχολεία και τα ορφανοτροφεία» της Λιβερίας, διευκρινίζει ο Μάικ Τζέιμς στην προσφυγή του.

Ο παραγωγός τους διαβεβαίωσε ότι την ταινία θα την έβλεπαν μόνον πιθανοί δωρητές, αλλά αντίγραφά της διανεμήθηκαν στην Αφρική και σε άλλα μέρη του κόσμου, προβλήθηκαν σε κινηματογραφικές αίθουσες, σε βιντεολέσχες και στην τηλεόραση, δήλωσε ο δικηγόρος του Τζέιμς, Σάιρενους Σίφας.

«Ο ενάγων και οι άλλοι που παίζουν στην ταινία αναγνωρίζονται εύκολα και στιγματίστηκαν ως αντάρτες, δολοφόνοι, κανίβαλοι και ναρκομανείς και εκδιδόμενοι», αναφέρεται στην προσφυγή.

«Ο στιγματισμός αυτός έχει αποδειχθεί πολύ πιο επιζήμιος γι' αυτόν καθώς όχι μόνον παρουσιάζεται να 'σκοτώνει' τον ίδιο του τον αδελφό στην ταινία, αλλά οι παραγωγοί τον έπεισαν να χρησιμοποιήσει και το πραγματικό του όνομα και όχι ένα ψευδώνυμο», προστίθεται στην προσφυγή.

Το διάρκειας τεσσάρων λεπτών φιλμ πωλείται έναντι 100 ή 200 δολαρίων, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Unicef, με την οποία δεν κατέστη δυνατή σήμερα η επικοινωνία ώστε κάποιος αξιωματούχος της να σχολιάσει τις κατηγορίες αυτές.

Ο Μάικ Τζέιμς, με τον οποίο επικοινώνησε το Γαλλικό πρακτορείο στις ΗΠΑ, όπου ζει πλέον, δήλωσε ότι συγκλονίστηκε όταν έμαθε ότι το αντίγραφο από το φιλμ πωλείται έναντι 200 δολαρίων.

«Δεν έλαβα ένα λεπτό από τα εκατομμύρια (δολάρια) που συγκέντρωσε η Unicef από την πώληση αυτού του φιλμ, το οποίο κατέστρεψε την ζωή μου», είπε.

Περίπου 250.000 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από το 1989 ως το 2003 στον εμφύλιο πόλεμο στην Λιβερία, κατά την διάρκεια του οποίου πολλά παιδιά στρατολογήθηκαν από πολιτοφυλακές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.