Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Το «χάπι» προφυλλάσσει για δεκαετίες από καρκίνο ωοθηκών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι αποκάλυψε έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Οι γυναίκες οι οποίες παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια έχουν αυξημένη προστασία απέναντι στον καρκίνο των ωοθηκών, ακόμη κι αν έχουν περάσει δεκαετίες από τότε που έπαιρναν αντισυλληπτικά. Βρετανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έπαιρναν το «χάπι» για περισσότερα από 15 χρόνια είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο των ωοθηκών, καθώς και ότι το ποσοστό κινδύνου εξακολουθούσε να παραμένει χαμηλό για περισσότερα από 30 χρόνια μετά.

Η σχετική έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, βασίστηκε στην ανάλυση δεδομένων από 45 μελέτες παγκοσμίως, οι οποίες κάλυπταν περίπου 110.000 γυναίκες. Οι γυναίκες αυτές χωρίστηκαν σε δύο γκρουπ, ανάλογα με το αν έπαιρναν ή όχι αντισυλληπτικά χάπια.

Διαπιστώθηκε, λοιπόν, κατ΄ αρχήν, ότι οι γυναίκες που έπαιρναν αντισυλληπτικά για δέκα χρόνια ήταν σαφώς πιο ασφαλείς. Μόνο 8 στις 1.000 ανέπτυξαν καρκίνο των ωοθηκών. Αντίθετα, από το γκρουπ των γυναικών που δεν έπαιρναν αντισυλληπτικά, η νοσηρότητα ήταν πολύ υψηλότερη (12 στις 1.000 ανέπτυξαν καρκίνο ωοθηκών).

Οι ειδικοί προέβησαν, επίσης, στην εκτίμηση, ότι, χάρη στη χρήση αντισυλληπτικών έχουν αποτραπεί τουλάχιστον 200.000 περιπτώσεις καρκίνου ωοθηκών και περίπου 100.000 θάνατοι από τη νόσο. Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι τουλάχιστον 30.000 περιπτώσεις θα μπορούσαν να αποτρέπονται κάθε χρόνο εάν όλες οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας ακολουθούσαν τη συγκεκριμένη μέθοδο αντισύλληψης.

Επιπλέον, το «χάπι» παρέχει μακροπρόθεσμη προστασία και έναντι του καρκίνου του ενδομητρίου.


Πηγή: http://www.healthpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.