Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Έκθεση - κόλαφος για τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στον Κορυδαλλό κρατούνται 2.400 άνθρωποι ενώ χωράνε 800.

Υπερπληθυσμός, ακατάλληλες συνθήκες κράτησης, έλλειψη προσωπικού, υπερβολικός αριθμός αλλοδαπών κρατουμένων και έγκλειστων για ναρκωτικά, σε συνδυασμό με την αύξηση των ποινών, είναι τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα των φυλακών στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Φυλακών στη Ρώμη.

Στα ίδια συμπεράσματα καταλήγει όμως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά των βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία εκφράζει την αγανάκτησή της προς τη χώρα μας, αφού από το 1993 οπότε επισκέφτηκε για πρώτη φορά τις φυλακές μέχρι το 2011, η κατάσταση αντί να βελτιώνεται γίνεται ολοένα και πιο απάνθρωπη.

Στον Κορυδαλλό όπως αναφέρει η Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία, κρατούνται 2.400 άνθρωποι σε μια φυλακή που η δυναμικότητά της είναι για 800 άτομα. Στα ατομικά κελιά των 9,5 τ.μ. στοιβάζονται μέχρι και πέντε άτομα, ενώ οι θάλαμοι χωρητικότητας 10 κρατουμένων έχουν φιλοξενήσει μέχρι και 24.

Στο ιατρείο της φυλακής υπάρχουν μόνο τρεις νοσηλευτές, κανένας μόνιμος γιατρός και πολύ συχνά χρέη νοσοκόμου εκτελούν σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

Οι νέες φυλακές Αγιάς στην Κρήτη υπολειτουργούν και είναι ανοιχτές οι δύο από τις πέντε πτέρυγες αφού δεν υπάρχει προσωπικό. Χρειάζονται επιπλέον εκατό υπάλληλοι αι από το πρόγραμμα κινητικότητας υπολογίζεται ότι θα εξασφαλιστούν τέσσερις.

Σε ό,τι αφορά τώρα την ανθρωπογεωγραφία των κρατουμένων στον Κορυδαλλό, μόνο το 25% του συνολικού πληθυσμού είναι Έλληνες από 53,1% που ήταν το 2005.

Ραγδαία αύξηση παρατηρείται στο ποσοστό των κρατουμένων από χώρες της Ασίας που αποτελούν το 20,2% και σε αυτό τω κρατουμένων από τη Μέση Ανατολή με ποσοστό 17,8%.

Όσον αφορά τα ποινικά χαρακτηριστικά η πλειονότητα των εγκλείστων είναι υπόδικοι σε ποσοστό 69,2% (1.587 άτομα), κατάδικοι 30,45% (696 άτομα) και οφειλέτες 0,4% (9 άτομα).



Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.