Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Διατροφή για την παχυσαρκία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι επιτρεπόμενες τροφές και ο σωστός τρόπος μαγειρέματος.

Η παχυσαρκία αποτελεί μεγάλο ιατρο-κοινωνικό πρόβλημα και γι’ αυτό πρέπει ν’ αντιμετωπίζεται απ’ όλους με σοβαρότητα και ευθύνη.

Η αύξηση του βάρους πρέπει να διαπιστώνεται όσο το δυνατό νωρίτερα, ήδη από την παιδική ηλικία και να εφαρμόζεται εγκαίρως η απαραίτητη δίαιτα, έτσι ώστε να αποτρέπονται επιπλοκές στην υγεία που μπορούν να εμφανιστούν ακόμη και από την παιδική ηλικία.

Οι επιτρεπόμενες τροφές

Κρέατα: Άπαχο βοδινό, κοτόπουλο, κουνέλι, συκώτι.

Ψάρια: Λευκά άπαχα (γλώσσα, σφυρίδα, τσιπούρα) σουπιά, χταπόδι-χωρίς το μελάνι τους.

Γαλακτερά: Άπαχο γάλα φρέσκο ή σε σκόνη, άπαχο γιαούρτι, άπαχο άσπρο τυρί, ποτέ πάνω από δύο αβγά την ημέρα.

Χορταρικά: Όλα τα πράσινα χόρτα, εκτός από αγκινάρες, καρότα, παντζάρια (εκτός από τα φύλλα τους), βολβοί κρεμμύδια. Όλες οι σαλάτες: αγγούρια, ντομάτες, λάχανο, κουνουπίδι, φασολάκια χωρίς μεγάλους σπόρους.

Φρούτα – Επιδόρπια: Φρέσκα φρούτα: όχι περισσότερα από 400 γραμ. την ημέρα: βερίκοκα, ανανάς, κεράσια, πορτοκάλια, μανταρίνια, ροδάκινα, γιαρμάδες, κορόμηλα, δαμάσκηνα, αχλάδια, μήλα, καρπούζι, πεπόνι. Ελεύθερα: λεμόνι, φράουλες, γκρέιπφρουτ.

Ποτά: Νερό κοινό ή μεταλλικό – εμφιαλωμένο- μη ανθρακούχο, χυμοί φρούτων χωρίς ζάχαρη.

Ο σωστός τρόπος μαγειρέματος

- Τα κρέατα θα είναι ψητά, της σχάρας, του φούρνου ή βραστά χωρίς το ζωμό τους και μαγειρεμένα χωρίς λίπος. Τα ψάρια επίσης ψητά, σχάρας του φούρνου, βραστά χωρίς το ζωμό ή τη σούπα τους.

- Τα χόρτα και γενικά τα λαχανικά βραστά ή στον ατμό, χωρίς λάδι ή βούτυρο.

- Τα τηγανητά και τα μαγειρεμένα φαγητά απαγορεύονται.

- Τα σαλατικά θα ετοιμαστούν με λεμόνι, πιπέρι, ξύδι, μπαχαρικά, ρίγανη.

- Οι τροφές θα είναι λίγο αλατισμένες. Μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί χωρίς περιορισμούς λεμόνι, πιπέρι ή όποιο άλλο μπαχαρικό.

- Επιτρέπονται το ελαφρύ τσάι και ο καφές χωρίς καφεΐνη, καθώς και λίγο νερό στη διάρκεια των γευμάτων και απεριόριστο ανάμεσα στα γεύματα.

Προσοχή!

Τα γεύματα πρέπει να λαμβάνονται σε τακτικές ώρες. Όταν ο παχύσαρκος είναι υποχρεωμένος να γευματίσει στην εργασία του, δεν πρέπει να παραλείψει αυτό το γεύμα αλλά να το πάρει μαζί του.

Ο παχύσαρκος πρέπει να ζυγίζεται τακτικά, στην ίδια ζυγαριά, την ίδια ώρα και με τα ίδια ρούχα και να προσπαθεί να έχει κένωση κάθε πρωί.

Πηγή: belife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.