Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Γλιτώνουν από το ΦΠΑ οι ψαράδες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αποδέχθηκε την εφαρμογή της απαλλαγής από το ΦΠΑ στην προμήθεια πετρελαίου κίνησης αλιευτικών σκαφών για αλιείς το υπουργείο Οικονομικών, μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη.

Είχε προηγηθεί καταγγελία των αλιέων του νομού Χαλκιδικής στην Αρχή επειδή οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων της περιοχής είχαν αρνηθεί να τους προμηθεύσουν πετρέλαιο κίνησης με απαλλαγή ΦΠΑ, αν και τους προσκόμισαν το προβλεπόμενο από τη νομοθεσία ««Δελτίο Προμήθειας Υλικών και Αντικειμένων χωρίς ΦΠΑ».

Ο Συνήγορος του Πολίτη έθεσε το ζήτημα στη ΔΟΥ Κασσάνδρας και στη Διεύθυνση ΦΠΑ του υπουργείου Οικονομικών, για να λάβει αντιφατικές απαντήσεις, από τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς υποστήριξαν ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, ότι δεν συνιστά φορολογική παράβαση, εφόσον ο φόρος αποδίδεται νομίμως στο δημόσιο και γιατί έκρινε ότι το ζήτημα της τυχόν νόθευσης του ανταγωνισμού δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητά τους.

Έτσι, ο Συνήγορος του Πολίτη απέστειλε εκ νέου έγγραφο σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, καθώς όλοι οι πρατηριούχοι της περιοχής χορηγούν ανεξαιρέτως σε όλους τους αλιείς καύσιμο με ΦΠΑ.

Επίσης, υποστήριξε ότι, όπως προκύπτει από τις καταγγελίες των αλιέων της περιοχής, «το υπουργείο Οικονομικών εκφεύγει των υποχρεώσεων του, με αποτέλεσμα η είσπραξη από τους πρατηριούχους του αναλογούντος ΦΠΑ, τον οποίο εν συνεχεία θα αποδώσουν στο ελληνικό δημόσιο, να λειτουργεί ως κεφάλαιο κίνησης των επιχειρήσεών τους».

Συνεπώς, από την πρακτική αυτή, τονίζεται από την αρχή ότι «επωφελούνται οι πρατηριούχοι ενισχύοντας άτοκα τη ρευστότητα των επιχειρήσεών τους, το δε υπουργείο Οικονομικών εισπράττει μη οφειλόμενο ΦΠΑ κατά παράβαση των συνταγματικών αρχών της νομιμότητας του φόρου και της φορολογικής δικαιοσύνης».

Τέλος, πρότεινε την προμήθεια των αλιέων με καύσιμο απευθείας από τις τελωνειακές αρχές χωρίς ΦΠΑ, κατ' αναλογία όσων ισχύουν για τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, κάτι που αποδέχθηκε τελικώς το υπουργείο Οικονομικών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.