Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Πιο κοντά στην εκτύπωση τρισδιάστατων ανθρώπινων οργάνων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στην παραγωγή βλαστικών κυττάρων εργάζονται οι επιστήμονες.

Το επόμενο βήμα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ανθρώπινων οργάνων, είναι η δυνατότητα εκτύπωσης τρισδιάστατων εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων.

Μάλιστα, ήδη οι ερευνητές έχουν καταφέρει να εκτυπώσουν δισδιάστατες καλλιέργειες ζωντανών κυττάρων, όμως η εξέλιξη της τεχνολογίας, ίσως τους φέρει πιο κοντά στη δημιουργία πραγματικού ιστού.

Τα ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα έχουν πολλές δυνατότητες, που σημαίνει πως είναι ικανά να εξελιχθούν σε οποιοδήποτε τύπο ιστού, κάνοντάς τα το ιδανικό ξεκίνημα για όποιον θέλει τελικά να αναπτύξει ένα ανθρώπινο όργανο.

Βέβαια, όπως τονίζει και ο καθηγητής, Shu Wenmiao, στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, η εκτύπωση βλαστικών κυττάρων δεν είναι εύκολη διαδικασία, αφού είναι πολύ ευαίσθητα και δημιουργούν δυσκολίες στο χειρισμό τους.

Η τεχνική που χρησιμοποιεί ο Shu είναι μέσω μίας ειδικής βαλβίδας να δημιουργεί τα κύτταρα σε σταγόνες, αντί σε ενιαία στρώματα. Μάλιστα, οι σταγόνες λόγω της σχετικής ακαμψίας που έχουν, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν «δομικά υλικά», όπως τονίζει ο καθηγητής.

«Είναι ένα ωραίο κομμάτι της εργασίας», λέει ο Brian Derby από το πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Αν βάλετε μια μάζα κυττάρων κάτω θα λιώσει σε μάζες, γεγονός που εξομοιώνει τη διαδικασία όπως είναι στο σώμα». Αλλά τονίζει πως θα ήθελε να δει περισσότερες αποδείξεις ότι τα κύτταρα διατηρούν τις ιδιότητές τους μετά την εκτύπωση.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.