Την πατέντα κατοχύρωσε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, για την εφεύρεση μιας ταχύτερης και νεότερης μεθόδου ανίχνευσης και μέτρησης της φωσφολιπάσης, ενός ενζύμου, που θεωρείται βιολογικός δείκτης φλεγμονής στα κύτταρα, στους ιστούς και στα βιολογικά υγρά, απένειμε ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, στην Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τους εφευρέτες Μαρία-Ελένη Λέκκα, Καθηγήτρια Τμήματος Χημείας και Θανάση Καρκαμπούνα, Διδάκτορα του Τμήματος Χημείας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Το Δίπλωμα έχει τίτλο: «Ακινητοποίηση Λιπιδικών Υποστρωμάτων με σκοπό την ανάπτυξη και την αξιολόγηση φθορισμομετρικής μεθόδου προσδιορισμού ενεργότητας φωσφολιπάσης Α2 σε βιολογικά δείγματα» και ισχύει έως το Δεκέμβριο του 2031.
Η καθηγήτρια κ. Μαρία - Ελένη Λέκκα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την ιδέα της εφεύρεσης είπε: «Οι φωσφολιπάσες είναι ένζυμα τα οποία ανιχνεύονται σε μεγαλύτερες ποσότητες, όταν υπάρχει φλεγμονή ή και άλλες διαδικασίες που σχετίζονται με ενεργοποίηση των κυττάρων μας.
Έχει λοιπόν σημασία, τονίζει η κ. Λέκκα, να υπάρχουν μέθοδοι, με τις οποίες εύκολα μπορούμε να ανιχνεύσουμε και να μετρήσουμε ποσοτικά τα επίπεδα αυτών των ενζύμων σε βιολογικά δείγματα.
Για τη συγκεκριμένη περίπτωση, υπάρχουν ήδη μέθοδοι προσδιορισμού, όπως αυτές που χρησιμοποιούν ραδιοϊσότοπα. Όμως τα βιολογικά δείγματα, χρειάζονται διάφορα στάδια κατεργασίας για να γίνει αξιόπιστη μέτρηση της ποσότητας, απαιτείται χρόνος και εξειδικευμένα εργαστήρια για τη σωστή εκτίμηση των αποτελεσμάτων».
Η κ. Λέκκα επισημαίνει, ότι στόχος της ερευνητικής ομάδας, ήταν να βρεθεί μια νέα μέθοδος, ώστε τα αποτελέσματα των εξετάσεων να βγαίνουν γρηγορότερα. «Ο κύριος σκοπός, ήτανε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε μια διαδικασία απλή, που θα μπορέσει να τυποποιηθεί για να την διοχετεύσουμε σε πρακτική εφαρμογή. Να μπορέσουμε να φτιάξουμε κάποια μικρή συσκευή, η κάποιο «κιτ», το οποίο θα μπορεί να αναλύει ταυτοχρόνως πολλαπλά βιολογικά δείγματα.
Η καινοτομία της ιδέας μας ήταν η ακινητοποίηση ή «παγίδευση» των αντιδραστηρίων που χρησιμοποιεί αυτό το ένζυμο για να δράσει, σε ένα στερεό υπόστρωμα, σε μια μικρή μεμβράνη».
Η έρευνα είναι συνεχιζόμενη τονίζει η κ. Λέκκα, και προσθέτει, ότι έχουν εργαστεί για πολλά χρόνια πολλοί επιστήμονες που ήταν τότε μεταπτυχιακοί. Η αρχική μέθοδος ξεκίνησε να αναπτύσσεται πριν από 15 χρόνια, στο διάστημα που πέρασε βελτιώθηκε και στο τελευταίο στάδιο, το εύρημα για το οποίο μας απονεμήθηκε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, διευκολύνει και στην τελική πρακτική εφαρμογή.
Το «νέο προϊόν», βρίσκει προς το παρόν εργαστηριακή εφαρμογή, ενώ είναι έτοιμο να περάσει και στην εμπορική διαδικασία εάν «βρεθεί χρηματοδότης να ενδιαφερθεί για αυτήν την πατέντα», αναφέρει η καθηγήτρια Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η επιτροπή ερευνών του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων παρείχε σημαντική υποστήριξη στην ερευνητική ομάδα, η οποία κατόρθωσε, να συνδυάσει την καινοτόμα ιδέα, με ευρηματικότητα και πρακτική εφαρμογή.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.