Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Γιατί βασανίζουν τα ΑμεΑ;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

H συγκινητική ιστορία της 35χρονης κωφάλαλης μητέρας δύο ανήλικων παιδιών, που απειλούσε να πέσει στο κενό από τον "Πεντάκυκλο" στην Ομόνοια, είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία της βαθιάς ανυποληψίας και της αναλγησίας που διακρίνει το πολιτικό σύστημα και τους ιθύνοντες της δημόσιας υγείας στη χώρα μας.

Τι ζητούσε η 35χρονη μητέρα; Το εξής απλό: να εξεταστεί επιτέλους από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), που λειτουργούν με ευθύνη του ΙΚΑ, προκειμένου να συνεχίσει να παίρνει το πενιχρό προνοιακό επίδομα.

Τι συμβαίνει όμως πραγματικότητα; Τα ΚΕΠΑ υπολειτουργούν, με αποτέλεσμα χιλιάδες ανάπηροι να μην μπορούν να πιστοποιήσουν την αναπηρία τους, πράγμα που θεωρείται προαπαιτούμενο για να παίρνουν τις συντάξεις ή τα επιδόματα που δικαιούνται. Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο χιλιάδες συνάνθρωποί μας, που δοκιμάζονται σκληρά στη ζωή από κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, παραπληγικοί, τεραπληγικοί, νεφροπαθείς, τυφλοί, κωφάλαλοι κ.ά. βρίσκονται στο έλεος της αναλγησίας των αρχών, του ΙΚΑ εν προκειμένω. Στους περισσότερους από αυτούς έχει κοπεί η σύνταξη ή το επίδομα που παίρνουν από την αρχή του 2012 επειδή δεν λειτουργούν σωστά τα ΚΕΠΑ για να τους εξετάσουν και να τους χορηγήσουν τις απαραίτητες γνωματεύσεις. Επί δώδεκα μήνες, δηλαδή, δεν παίρνουν ούτε ένα ευρώ ενώ κινδυνεύουν να χάσουν και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.

Η "Αυγή" της Κυριακής έχει κάνει δύο φορές εκτενή ρεπορτάζ τον τελευταίο καιρό για τα "βασανιστήρια" στα οποία υποβάλλει το ΙΚΑ τους ανθρώπους αυτούς, αλλά οι υπεύθυνοι κωφεύουν. Και είναι απορίας άξιον πως όλες οι πολιτικές δυνάμεις, που ορκίζονταν κατά της περικοπής των επιδομάτων των ΑμεΑ, ολιγωρούν ανεξήγητα και δεν διορθώνουν τα κακώς κείμενα με τα Κέντρα Πιστοποίησης. Αν κάποιοι είναι "μαϊμού" αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να "βασανίζονται" άλλοι που δοκιμάζονται διπλά από την αναπηρία τους και την αναλγησία της πολιτείας.

Μόνο ντροπή πρέπει σε μια πολιτεία που δεν σέβεται ούτε τους ανθρώπους με αναπηρία. Μέρες που είναι, μήπως ακούει κανείς;


Πηγή: http://www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.