Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

31 Ιανουαρίου οι συντάξεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Άλλαξε, με το νέο χρόνο, η μέρα καταβολής των συντάξεων για περίπου 3 εκατομμύρια ασφαλισμένους. Πλέον, ως ημερομηνία πληρωμής όλων των μηνιαίων συντάξεων, κύριων, επικουρικών και μερισμάτων των Ασφαλιστικών Οργανισμών που είναι αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, ορίζεται η τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα.

Η αρχή θα γίνει με τη σύνταξη του Φεβρουαρίου, η οποία θα καταβληθεί στις 31 Ιανουαρίου. Οι συνταξιούχοι που λάμβαναν τις συντάξεις τους στο διάστημα μεταξύ 21ης και 24ης ημέρας κάθε μήνα, θα περιμένουν τουλάχιστον μία εβδομάδα επιπλέον.

Μάλιστα, οι ασφαλισμένοι θα δουν μειώσεις στις συντάξεις που κυμαίνονται από 5% έως 20%. Ειδικότερα, το 5% θα φτάσουν οι περικοπές, όταν το άθροισμα κύριας και επικουρικής κυμαίνεται από 1000 έως 1500 ευρώ, το 10% για συντάξεις από 1501-2000 ευρώ, το 15% για ποσά από 2001-3000 ευρώ και το 20% για περιπτώσεις πάνω από 3001 ευρώ.

Επειδή οι μειώσεις ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου το ποσό της μείωσης για τη σύνταξη Ιανουαρίου -που δόθηκε το Δεκέμβριο- θα ισχύσει αναδρομικά και σε μηνιαίες δόσεις, ανάλογα με το ποσό. Έτσι, οι συντάξεις, οι οποίες θα καταβληθούν στις 31 Ιανουαρίου για τον μήνα Φεβρουαριο θα περιλαμβάνουν διπλή περικοπή. Δηλαδή θα έχουν ενσωματωμένες και τις νέες μειώσεις από 5% έως 20%, αλλά και το αναδρομικό ψαλίδι στη σύνταξη Ιανουαρίου που πληρώθηκε μέσα στον Δεκέμβριο.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης τόνισε ότι ο μηχανισμός πληρωμής είναι έτοιμος και ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στο νέο εγχείρημα. «Επειδή καταβλήθηκε ο Ιανουάριος στο ακέραιο -και αυτό έγινε μέσα στο Δεκέμβριο- οι μειώσεις που αφορούσαν τον Ιανουάριο, θα προσπαθήσουμε, για λόγους κοινωνικούς περισσότερο, να τις απλώσουμε σε περισσότερους από δύο μήνες, τρεις ή τέσσερις», δήλωσε ο κ. Βρούτσης.




Εφάπαξ

Αλλαγή έρχεται και για τα εφάπαξ ποσά. Ειδικότερα, με απόφαση του υπουργείου Εργασίας, μετά από τεκμηριωμένη εισήγηση του δ.σ. των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης πλην του ΤΠΔΥ μπορεί να αυξομειώνεται το ποσοστό μείωσης μέχρι 35%. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την περικοπή των εφάπαξ έως και 83%.

Εξάλλου, από την 1η Ιανουαρίου του 2014 το προβλεπόμενο από τις διατάξεις του άρθρου 34 του ν. 3996/2011 Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) θα καταβάλλεται με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας, αντί του 64ου που αναφερόταν στο μεσοπρόθεσμο. Εξαιρούνται από την κατάργηση λήψης της 13ης και της 14ης σύνταξης μόνο οι απόλυτα ανάπηροι και οι παρα-τετραπληγικοί.


Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.