Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Δέκα χρόνια λειτουργίας της Μονάδας Λειτουργικής Νευροχειρουργικής του «Ευαγγελισμού»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έχει προσφέρει αποτελεσματική θεραπεία σε 700 ασθενείς με χρόνιες κινητικές αναπηρίες.

Στο 20% - 25% του ευρωπαϊκού μέσου όρου βρίσκεται η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ασθενών με κινητικές αναπηρίες, που αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά.

Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η τεχνογνωσία και οι επιστημονικές υποδομές που διαθέτει η χώρα μας είναι εφάμιλλες με αυτές των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών. Για την κατάσταση αυτή ευθύνεται το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός ασθενών, αλλά και γιατρών συναφών ειδικοτήτων, δε γνωρίζουν τις δυνατότητες της Λειτουργικής Νευροχειρουργικής.

Την παραπάνω διαπίστωση έκανε ο καθηγητής Νευροχειρουργικής και διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», Δαμιανός Σακάς, πρόεδρος του Τομέα Χειρουργικής Νευροτροποποίησης Εγκεφάλου της Παγκόσμιας Νευροχειρουργικής Εταιρείας, και μέλος της Παγκόσμιας Ακαδημίας Νευροχειρουργών, παρουσία του υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου.

Η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αναπηρίας (3 Δεκεμβρίου), και με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 10 ετών από την έναρξη λειτουργίας της Μονάδας Λειτουργικής Νευροχειρουργικής του Γ.Ν.Α. «Ευαγγελισμός».

Σύμφωνα με τον κ. Σακά, με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας και την εφαρμογή των πρωτοποριακών τεχνικών της, η Λειτουργική Νευροχειρουργική έχει τη δυνατότητα θεραπευτικής παρέμβασης σε ένα ευρύτατο πεδίο διαταραχών του νευρικού συστήματος, όπως ο χρόνιος πόνος, η νόσος Πάρκινσον, η δυστονία, η επιληψία, οι ψυχικές διαταραχές, αλλά ιδιαίτερα και η σπαστικότητα.

Ειδικά η σπαστικότητα _ τόνισε ο καθηγητής _ αποτελεί κοινό σύμπτωμα πολλών νόσων και μπορεί να προκαλέσει αυξημένο μυϊκό τόνο, επώδυνες μυϊκές συσπάσεις και μείωση του εύρους της κίνησης των προσβεβλημένων αρθρώσεων. Η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την λειτουργική ανικανότητα των ασθενών και, κατ' επέκταση, τη χρόνια αναπηρία.

Οι παθολογικές καταστάσεις που δύναται να προκαλέσουν σπαστικότητα είναι, η εγκεφαλική παράλυση, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, τα εκφυλιστικά νοσήματα, τα τραύματα νωτιαίου μυελού, η σκλήρυνση κατά πλάκας, καθώς και άλλες απομυελινωτικές νόσοι.

Η σύγχρονη τεχνική αντιμετώπισης της σπαστικότητας είναι η χειρουργική τοποθέτηση αντλίας ενδοθηκικής χορήγησης μπακλοφένης, ενός ισχυρού μυοχαλαρωτικού φαρμάκου, η οποία συμβάλλει καθοριστικά τόσο στην κινητική και λειτουργική βελτίωση του ασθενούς, όσο και στην ανακούφισή του από τον πόνο.

Με τον τρόπο αυτόν, υπογράμμισε ο Καθηγητής, επιτυγχάνεται η σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής των πασχόντων, σε ποσοστά που κυμαίνονται από 40% - 100%. Το γεγονός αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο και στη σχέση κόστους - ωφέλειας στη σπαστικότητα, καθώς με την τοποθέτηση της αντλίας παρατηρείται μείωση του συνολικού κόστους θεραπείας των ασθενών σε ποσοστό 40%.

Επιπλέον, σε μεγάλο αριθμό ασθενών με σπαστικότητα, η επιλογή των ασθενών και η χειρουργική επέμβαση δεν έχει την πολυπλοκότητα που εμφανίζουν άλλες παθήσεις, όπως η επιληψία και η νόσος Πάρκινσον.

Ο Καθηγητής αναφέρθηκε εκτενώς στις νεότερες τεχνολογίες που εφαρμόζονται ήδη στη Νευροχειρουργική Κλινική, όπως επαναφορτιζόμενοι διεγέρτες μόνιμης εμφύτευσης που μειώνουν την ανάγκη για επαναληπτική επέμβαση, καθώς και τα νέας γενιάς ηλεκτρόδια σταθερού ρεύματος που επιτυγχάνουν καλύτερο κλινικό αποτέλεσμα.

Επίσης, τόνισε ότι με τη χρήση νέων μικροσκοπικών ηλεκτροδίων που τοποθετούνται εξωκράνια, υπάρχει η δυνατότητα αντιμετώπισης της φαρμακοανθεκτικής χρόνιας ημικρανίας. Στο πεδίο της σπαστικότητας έχει επιτευχθεί, με βάση κλινικές μελέτες, η χρησιμοποίηση μίγματος φαρμάκων για καλύτερο κλινικό αποτέλεσμα.

Θεραπεία σε 700 ασθενείς

Στα 10 χρόνια λειτουργίας της, η Μονάδα Λειτουργικής Νευροχειρουργικής του Γ.Ν.Α.«Ευαγγελισμός» έχει προσφέρει αποτελεσματική θεραπεία σε 700 ασθενείς με χρόνιες κινητικές αναπηρίες, για τις οποίες προηγουμένως είτε αναζητούσαν θεραπεία στο εξωτερικό, είτε παρέμεναν χωρίς αντιμετώπιση.

«Οι ασθενείς αυτοί», σημείωσε ο κ. Σακάς, «αντιμετωπίστηκαν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με καλά έως εξαιρετικά αποτελέσματα, που βελτίωσαν σημαντικά την ποιότητα ζωής τους. Πίσω από τις επιτυχίες και τα στατιστικά στοιχεία είναι η Μαρία, ο Γιώργος, ο Κώστας, ο γείτονας μας, ο συνάνθρωπός μας, που παρά την ασθένεια τους μπόρεσαν να βελτιώσουν τη ζωή τους. Η χαρά των ασθενών αυτών, το χαμόγελο της κοπέλας που σηκώθηκε από το αναπηρικό αμαξίδιο, ο ενθουσιασμός του νέου άνδρα που τώρα μπορεί να παίξει ποδόσφαιρο, αποτέλεσαν και αποτελούν τη κινητήριο δύναμη για όλο το προσωπικό της Μονάδας».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.