Το μήνυμα του γ.γ. του ΟΗΕ για την παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Το Διεθνές Δίκαιο είναι σαφές. Δεν έχει σημασία ποιος είσαι ή που ζεις, η φωνή σου μετράει» τόνισε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν κι Μουν, στο μήνυμά του για τη σημερινή παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καλώντας τους πολίτες του κόσμου να ενωθούν, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμά τους να ακουστεί η φωνή τους.
«Ο καθένας έχει το δικαίωμα να ακουστεί και να διαμορφώσει τις αποφάσεις που επηρεάζουν την κοινωνία του. Το δικαίωμα αυτό κατοχυρώνεται στην Οικουμενική Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και είναι πλήρως ενσωματωμένο στο Διεθνές Δίκαιο, ιδιαίτερα στο άρθρο 25 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο γ.γ. του διεθνούς οργανισμού.
Στη συνέχεια, επισήμανε ότι «στη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα κάναμε αδιαμφισβήτητη πρόοδο. Ωστόσο, πολλές ομάδες και άτομα αντιμετωπίζουν πληθώρα εμποδίων. Οι γυναίκες έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν σχεδόν παντού, αλλά υποεκπροσωπούνται στα κοινοβούλια, στις ειρηνευτικές διαδικασίες, σε ανώτατες κυβερνητικές θέσεις και σε διοικητικά συμβούλια επιχειρήσεων, καθώς και σε άλλες θέσεις λήψης αποφάσεων. Οι αυτόχθονες αντιμετωπίζουν συχνά διακρίσεις που τους στερούν τη δυνατότητα να κάνουν πλήρη χρήση των εγγυημένων δικαιωμάτων τους ή η κατάστασή τους δεν λαμβάνεται υπόψη. Οι θρησκευτικές και οι εθνοτικές μειονότητες, καθώς και τα άτομα με αναπηρία ή τα άτομα με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό ή πολιτικές πεποιθήσεις, παρεμποδίζονται συχνά για να συμμετάσχουν σε βασικούς θεσμούς και διαδικασίες. Οι θεσμοί και η δημόσια διαβούλευση πρέπει να αντιπροσωπεύουν τις κοινωνίες σ' όλη την ποικιλομορφία τους».
Ο Μπαν Κι μουν υποστήριξε ακόμη ότι «σε πολλά μέρη του κόσμου, έχουμε γίνει μάρτυρες ανησυχητικών απειλών για όσα κερδήθηκαν όσον αφορά τη δημοκρατική διακυβέρνηση. Σε ορισμένα κράτη, ομάδες πολιτών αντιμετωπίζουν αυξανόμενες πιέσεις και περιορισμούς. Νομοθεσία έχει εισαχθεί ειδικά για τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που καθιστά σχεδόν αδύνατη τη λειτουργία τους. Οι υπέρμαχοι της δημοκρατίας αντιμετωπίζουν νέα μέτρα αντιπαράθεσης. Πρέπει όλοι να είμαστε προβληματισμένοι από μια τέτοια οπισθοδρόμηση. Ακόμη και σε κοινωνίες με καλό ιστορικό, υπάρχει περιθώριο για βελτίωση. Καμία χώρα δεν έχει καταφέρει να διασφαλίσει ότι όλοι οι κάτοικοί της έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν πλήρως στις δημόσιες υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος να εκλέγονται σε δημόσια αξιώματα και να έχουν ίση πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες. Το να θεσπίσουμε νέα δικαιώματα ή να καταργήσουμε άδικους νόμους δεν είναι πάντοτε αρκετό. Πάρα πολύ συχνά, εξακολουθούν να υπάρχουν διακρίσεις στην πράξη, δημιουργώντας εμπόδια και νοοτροπίες που μπορεί να είναι δύσκολο να ξεπεραστούν».
Τέλος, ο γ.γ. του ΟΗΕ διατύπωσετην άποψη ότι «οι ενεργές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών αποτελούν το κλειδί για την ευημερία και τη λειτουργία του κάθε έθνους και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών καταδικάζει τα μέτρα καταπίεσης που λαμβάνονται εναντίον τους».
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.