Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2012

Η "Αριάδνη" για τις συντάξεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Χωρίς οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων ή των συγγενών τους μέσω συμβολαιογραφικών γραφείων -όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί- θα τεθεί τελικά σε εφαρμογή το σχέδιο Αριάδνη του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για τον έλεγχο της οικογενειακής κατάστασης των ασφαλισμένων και την εξάλειψη των παράνομων συντάξεων. Η «Αριάδνη» θα τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου και σε πλήρη από την 1η Μαρτίου, μετά την ολοκλήρωση της απογραφής των συνταξιούχων στις 28 Φεβρουαρίου.

Στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας με εκπροσώπους αρμόδιων φορέων, οριστικοποιήθηκαν οι τεχνικές και διοικητικές λεπτομέρειες για την ενεργοποίηση του δικτύου «Αριάδνη» και, μεταξύ άλλων, αναδείχθηκε ο κομβικός ρόλος της ΗΔΙΚΑ, η οποία πρόσφατα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ολοκλήρωσε και δημιούργησε μία ψηφιακή-ηλεκτρονική βάση του συνόλου των συντάξεων, των συνταξιούχων.

«Αυτό το κεφάλαιο κλείνει οριστικά σήμερα. Όχι, όμως, με ημίμετρα και αποσπασματικές, ατελέσφορες παρεμβάσεις, όπως στο παρελθόν. Αλλά με μια ολοκληρωμένη συνεργασία των συναρμόδιων δημόσιων υπηρεσιών και φορέων και μια ορθολογική προσαρμογή των διοικητικών διαδικασιών – αυτό είναι το δίκτυο «Αριάδνη» - χωρίς καμία απολύτως δαπάνη για το κράτος, χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση για τους πολίτες.

Η οριστική αντιμετώπιση της παραβατικότητας στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης και η εξαφάνιση του φαινομένου των παράνομων συντάξεων, έχει προφανή και σοβαρά δημοσιονομικά οφέλη. Το κέρδος όμως δεν είναι μόνο οικονομικό, είναι, κυρίως, ηθικό», δήλωσε ο κ. Βρούτσης.

Λόγω των σφοδρών αντιδράσεων το υπουργείο ανέκρουσε πρύμναν με αποτέλεσμα:

- Σε περίπτωση θανάτου του συνταξιούχου θα ενημερώνεται άμεσα η ηλεκτρονική διεύθυνση της Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) από το ληξιαρχείο, ενώ έχει ήδη τεθεί σε ισχύ η ηλεκτρονική βάση δεδομένων συντάξεων και συνταξιούχων.

- Για τον γάμο θα ενημερώνεται η ΗΔΙΚΑ από την εφορία όπου καταβάλλεται το ειδικό παράβολο από το ζευγάρι.

- Για το διαζύγιο θα ενημερώνονται από την εισαγγελία τα ληξιαρχεία και στην συνέχεια η ΗΔΙΚΑ, ενώ

- Η εμπλοκή συμβολαιογράφου περιορίζεται μόνο σε περιπτώσεις συμφώνου συμβίωσης, όπως συμβαίνει και τώρα.

Απογραφή συνταξιούχων


Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, οι απογραφές στα μεγάλα ταμεία ολοκληρώνονται σταδιακά μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ για ειδικές περιπτώσεις συνταξιοδοτικών παροχών (π.χ. συντάξεις αιτία θανάτου σε χήρες, άγαμες θυγατέρες κ.λπ.) η προθεσμία εκπνέει στις 28.2.2013, οπότε και θα προκύψει, για πρώτη φορά, η πλήρης εικόνα τόσο για το σύνολο των νόμιμα καταβαλλόμενων συντάξεων και ασφαλιστικών παροχών, όσο και για το μέγεθος των «διαρροών» του συστήματος λόγω παράνομων συντάξεων.

Από τα μέχρι σήμερα απογραφικά στοιχεία σε μεγάλους ασφαλιστικούς οργανισμούς (ΙΚΑ, ΟΓΑ, κ.λ.π) έχουν ήδη εντοπιστεί 45.991 περιπτώσεις παράνομης λήψης συντάξεων, τα καταβληθέντα ποσά των οποίων θα αναζητηθούν στο ακέραιο ύστερα από την προσκόμιση των σχετικών στοιχείων στη Δικαιοσύνη.


Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.