Μακρύτερες ζωές μεν λιγότερο ευτυχισμένες δε φαίνεται ότι ζουν οι περισσότεροι άνθρωποι σε μια εποχή που στο δυτικό κόσμο η παιδική θνησιμότητα έχει σχεδόν εξαλειφθεί και πρόβλημα αποτελεί το πολύ και όχι το λίγο φαγητό.
Κι αυτό γιατί οι άνθρωποι μπορεί να ζουν περισσότερα χρόνια, αλλά η ζωή τους σκιάζεται από αναπηρίες, ανημπόρια και συνεχή,φαρμακευτικά υποβοηθούμενη, μάχη με τις ασθένειες των γηρατειών.
Βασικός κίνδυνος στο σύγχρονο κόσμο είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση), με το αλκοόλ να ακολουθεί, ενώ οι πόνοι στη μέση έχουν αντικαταστήσει τις επιπλοκές στη γέννα και την αναιμία.
“Μεταφερόμαστε σε ένα κόσμο όπου ο πρόωρος θάνατος αφήνει τη θέση του στη χρόνια αναπηρία” λέει ο επικεφαλής της έρευνας “Global Burden of Disease Study”, Κρίστοφερ Μάρρεϋ.
Η πενταετής μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 486 ερευνητές από 302 οργανισμούς σε 50 χώρες, έδειξε πως η καρδιοπάθεια και τα εγκεφαλικά ευθύνονται παγκοσμίως για το 10% των θανάτων, που μεταφράστηκε σε 13 εκατομμύρια χαμένες ζωές το 2010.
Η επίπτωση του AIDS εξακολουθεί να είναι υψηλή, καθώς ετησίως κοστίζει τη ζωή 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων.
Νοσήματα όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος του πνεύμονα κοστίζουν πλέον τη ζωή πολύ περισσότερων ανθρώπων από παλαιότερα, ενώ η διάρροια και η φυματίωση υποχωρούν, σε μια έρευνα που περιέλαβε 235 αιτίες θανάτου.
Στην πραγματικότητα, οι θάνατοι από διάρροια μειώθηκαν κατά 60% την τελευταία 20ετία, αν και πολλοί επιστήμονες φοβούνται ότι στις επίσημες καταγραφές δεν συνυπολογίζονται οι θάνατοι λόγω κακής υγιεινής.
Όσον αφορά στο προσδόκιμο ζωής αυτό έχει αυξηθεί αλλά αφορά στον ανεπτυγμένο κόσμο.
Μάλιστα, το χάσμα μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπυσσόμενων χωρών δεν έχει μεταβληθεί από το 1970, ενώ οι υποσαχάριες χώρες έχουν τα πιο υψηλά ποσοστά πρόωρου θανάτου σε όλο τον κόσμο.
Από την άλλη πλευρά πολλοί άνθρωποι επιβιώνουν μόνο και μόνο για να πεθάνουν από ασθένειες των γηρατειών, όπως το Αλτσχάιμερ, τα θύματα του οποίου τριπλασιάστηκαν από το 1990 ως το 2010 και το Πάρκινσον.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet».
Πηγή: http://www.econews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.