Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Πράσινο φως για εμβόλιο της μηνιγγίτιδας Α

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Διατηρείται εκτός ψύξης.
Ένα φθηνό εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας Α που μπορεί να διατηρηθεί αρκετές ημέρες εκτός ψυγείου κρίθηκε ασφαλές και δραστικό από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κάτι που σηματοδοτεί μια σημαντική πρόοδο στο θέμα του εμβολιασμού, ανακοίνωσαν σήμερα ερευνητές σε συνέδριο στις ΗΠΑ.

Το εμβόλιο που ονομάζεται MenAfriVacts και παρασκευάζεται από την ινδική εταιρία Serum Institute of India Ltd. προορίζεται κυρίως για τη λεγόμενη "ζώνη της μηνιγγίτιδας" στην Αφρική, όπου επιδημίες εμφανίζονται περιοδικά κάθε επτά με 14 χρόνια σε 26 χώρες, από τη Σενεγάλη έως την Αιθιοπία, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή 450 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Το MenAfriVacts, που κοστίζει μισό δολάριο, μπορεί να διατηρηθεί εκτός ψύξης και σε μέγιστη θερμοκρασία 40 βαθμών επί τέσσερις ημέρες.

Η πρόοδος αυτή αναμένεται να διευκολύνει τις εκστρατείες εμβολιασμού για να σώζονται περισσότερες ζωές, παράλληλα με την εξοικονόμηση των πόρων που δαπανώνται για τη διατήρηση στην ψύξη κατά την μεταφορά των εμβολίων σε απομακρυσμένες περιοχές.

«Τα εμβόλια σώζουν ζωές σε οποιοδήποτε μέρος κι αν χρησιμοποιούνται. Ωστόσο παραμένει δύσκολο να φθάνουν στις αγροτικές περιοχές στην Αφρική και να χορηγούνται σε εκατομμύρια παιδιά», τόνισε ο δρ Όριν Λέβιν, του Ιδρύματος Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς που χρηματοδοτεί μέρος της πρωτοβουλίας αυτής.

«Η έγκριση του MenAfriVacts σηματοδοτεί συνεπώς ένα νέο στάδιο, καθώς αυτό θα μας επιτρέψει να εμβολιάζουμε περισσότερο κόσμο στην Αφρική με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα».

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, τα συμπεράσματα από τις αναλύσεις δραστικότητας του εμβολίου τις οποίες διεξήγαγε η Sante Canada και που επιβεβαιώθηκαν από το Πρόγραμμα εμβολίων του ΠΟΥ και την Αρχή Φαρμάκων της Ινδίας (DCGI) παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας Τροπικής Ιατρικής και Υγιεινής (ASTMH) στην Ατλάντα της Τζόρτζια, στις νότιες ΗΠΑ.

Άλλες έρευνες που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο δείχνουν ότι το εμβόλιο έχει ήδη αποδειχθεί δραστικό στον περιορισμό της μηνιγγίτιδας Α στις πρώτες χώρες όπου χορηγήθηκε από το 2010.

Έτσι στη Μπουρκίνα Φάσο, η λοίμωξη με το βακτήριο που ευθύνεται για τη μηνιγγίτιδα Α περιορίστηκε στους εμβολιασμένους και μη πληθυσμούς, εξηγεί η δρ Μαρί-Πιέρ Πρετζιόζι, η διευθύντρια του Προγράμματος Εμβολιασμού της Μηνιγγίτιδας του ΠΟΥ. «Τα συμπεράσματά μας δείχνουν ότι τα βακτήρια που προκαλούν τη μηνιγγίτιδα Α εξαφανίστηκαν από τη μύτη και το λαιμό των πολύ ηλικιωμένων και των πολύ νεαρών ατόμων για να εμβολιαστούν», είπε, κάτι που δείχνει ότι επιτυγχάνεται «συλλογική ανοσία».

«Παρατηρήσαμε επίσης ότι μετά τη χορήγηση του εμβολίου MenAfriVacts, η Μπουρκίνα Φάσο είχε το χαμηλότερο αριθμό κρουσμάτων μηνιγγίτιδας Α των τελευταίων 15 χρόνων», τόνισε.

Η μηνιγγίτιδα Α προκαλείται από βακτήριο και συνιστά μια σοβαρή λοίμωξη των μηνίγγων που πλήττει την μεμβράνη του εγκεφάλου. Μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικές αλλοιώσεις και να επιφέρει το θάνατο στο 50% των περιπτώσεων αν δεν αντιμετωπιστεί με θεραπευτική αγωγή, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Οι ιογενείς μηνιγγίτιδες είναι συνήθως καλοήθεις.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.