Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Διάκριση για Έλληνα ερευνητή

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ο Δρ Ελευθέριος Γουλιελμάκης, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Αττοηλεκτρονικής στο Ινστιτούτο Κβαντικής Οπτικής, Μαξ Πλάνκ (MPQ) που εδρεύει στο Μόναχο της Γερμανίας, επιλέχθηκε φέτος από την Γερμανικής Φυσική Εταιρεία (DPG) για το βραβείο Gustav Hertz. Το βραβείο στοχεύει στην αναγνώριση πρόσφατων επιστημονικών επιτευγμάτων από νέους φυσικούς και θα απονεμηθεί στον κ. Γουλιελμάκη για την "εξαιρετική του συμβολή στον τομέα της αττοφυσικής, και πιο συγκεκριμένα για την έρευνα του που αφορά στον έλεγχο των κυμάτων του φωτός καθώς και την χρήση αυτών των κυμάτων για την μελέτη της κίνησης των ηλεκτρονίων στο εσωτερικό της ύλης. Η έρευνα αυτή ανοίγει τον δρόμο για εφαρμογές και τεχνολογίες σε νανοσκοπική κλίμακα με πρωτοφανή ακρίβεια. "

Μερικά από τα πιο πρόσφατα επιστημονικά επιτεύγματα του Ελευθερίου Γουλιελμάκη είναι η δημιουργία των πιο βραχέων εκλάμψεων (φλάς) ακτινών «x» που διαρκούν λιγότερο από 100 αττοδευτερόλεπτα το 2008, καθώς και την χρήση αυτών των εκλάμψεων για τη παρατήρηση της κίνησης των ηλεκτρονίων μέσα σε άτομα το 2010. Τα τελευταία χρόνια, ο Δρ. Γουλιελμάκης και η ομάδα του εστίασαν τις προσπάθειες τους στην ανάπτυξη του πρώτου συνθεσάιζερ φωτεινών κυμάτων μια πειραματική συσκευή που - κατά αναλογία με το γνωστό μουσικό όργανο που συνθέτει ήχους και μελωδίες - συνθέτει τα κύματα του φωτός. Η νέα τεχνολογία θα επιτρέψει στους επιστήμονες να χρησιμοποιήσουν τα φωτεινά κύματα σε ηλεκτρονικά κυκλώματα και να αυξήσουν δραματικά τις επιδόσεις των ηλεκτρονικών υπολογιστών του μέλλοντος. Άλλες σημαντικές επιπτώσεις αυτών των ερευνών, αναμένονται σε τομείς όπως, η χημεία και η νανοτεχνολογία.

Ο Δρ Γουλιελμάκης έχει επίσης τιμηθεί στο παρελθόν με το βραβείου Φωτεινού της Ακαδημίας Αθηνών το 2007 και το "Βραβείο νέου επιστήμονα στην Οπτική" από τη Διεθνή Ένωση Αμιγούς και Εφαρμοσμένης Φυσικής το 2009.Το βραβείο Gustav Hertz θα αποδοθεί στον Ελευθέριο Γουλιελμάκη επί την ευκαιρία της επόμενης ετήσιας συνεδρίασης της Γερμανικής Φυσικής Εταιρείας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Δρέσδη το Μάρτιο του 2013.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.