Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Το παραμύθι γιορτάζει στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δράσεις για μικρούς και μεγάλους από τις 30 Νοεμβρίου.
Μια πρωτότυπη σειρά δραστηριοτήτων για μικρούς και μεγάλους με θέμα «Το παραμύθι γιορτάζει», θα πραγματοποιηθούν στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου από τις 30 Νοεμβρίου έως και τις 6 Ιανουαρίου 2013. Οι δράσεις πραγματοποιούνται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την πρώτη έκδοση (1812) της συλλογής παραμυθιών των αδελφών Γκριμ.

Αφηγηματικά δρώμενα και μια έκθεση με πληθώρα αντικειμένων περιλαμβάνονται σε αυτό το αφιέρωμα για το παραμύθι που συνδιοργανώνεται από το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών, το Κέντρο Αφηγηματικής Τέχνης και τη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Για τους μικρούς επισκέπτες της έκθεσης, τα παραμύθια θα ζωντανέψουν μέσα από τρισδιάστατα βιβλία, μακέτες και υλικό παραμυθιών, καθώς και από «ζωγραφικές» σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών που εμπνέονται από διάφορα παραμύθια, όπως και παιδιών που άντλησαν την θεματική τους από παραμύθια. Τα παιδιά θα έχουν ακόμη την ευκαιρία να αναζητήσουν βιβλία στα ράφια της Βιβλιοθήκης και να ακούσουν γνωστούς παραμυθάδες να αφηγούνται παραμύθια των αδελφών Γκριμ, με έναν πρωτότυπο και διασκεδαστικό τρόπο.

Οι ενήλικοι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να βρεθούν ανάμεσα σε σπάνιες εκδόσεις από τον 18ο έως τον 20ο αιώνα, γκραβούρες και πρωτότυπες μακέτες παραμυθιών, παιδικά σχέδια κ.α.

Η έκθεση παρουσιάζει τα παραμύθια ως λογοτεχνία των λαών και εστιάζει στις μεταμορφώσεις που υπέστησαν σε διαφορετικά γεωγραφικά, ιστορικά και πολιτισμικά πλαίσια. Η Εθνική Βιβλιοθήκη, η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι προσωπικές συλλογές του Μάνου Χαριτάτου και της Αναστασίας Χριστοπούλου και προσωπικές συλλογές πολλών ιδιωτικών φορέων συνεισφέρουν υλικό τους για να στηθεί ένα «παραμυθένιο» σκηνικό.

Μεταξύ άλλων, θα παρουσιαστούν εκδόσεις παραμυθιών από τον 18ο έως τον 20ό αιώνα, αλλά και οι πρώτες μεταφράσεις στην Ελλάδα παραμυθιών του Περό, των αδελφών Άντερσεν, των αδελφών Γκριμ και του αγαπημένου παραμυθιού «Χίλιες και μία νύχτες». Ακόμα, θα υπάρχει φωτογραφικό υλικό από τη ζωή των αδελφών Γκριμ, γκραβούρες από τις εκδόσεις τους, πρωτότυπες μακέτες και διοράματα από τα παραμύθια τους, αλλά και φωτογραφίες γραμματοσήμων, νομισμάτων και ενθυμημάτων σχετικών με αυτούς.

Οι δράσεις ξεκινούν με το διεθνές συνέδριο με θέμα "Οι αδελφοί Γκριμ και το λαϊκό παραμύθι: αφηγήσεις, αναγνώσεις, μεταμορφώσεις", που θα διεξαχθεί από τις 24 έως 26 Νοεμβρίου. Τα εγκαίνια της έκθεσης «Τα παραμύθια μας: Κείμενα και εικόνες, άλλοτε και σήμερα» θα πραγματοποιηθούν στο Ίδρυμα Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο) την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 19:30.

Η έκθεση στο Ίδρυμα Ευγενίδου θα διαρκέσει έως την Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013 με ελεύθερη είσοδο. Ώρες επισκέψεων: Δευτέρα έως Πέμπτη: 08:30-20:00, Παρασκευή και Σάββατο 08:30-16:00 (εξαιρούνται οι επίσημες αργίες). Στη συνέχεια, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος θα πάρει τη σκυτάλη φιλοξενώντας την έκθεση στον χώρο του Αναγνωστηρίου της.

Εξάλλου, οι συνδιοργανωτές φορείς προτείνουν στους επισκέπτες των εκδηλώσεων να φέρουν -αν το επιθυμούν- στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου ένα παιδικό βιβλίο-παραμύθι από την προσωπική βιβλιοθήκη τους, προκειμένου να ενισχυθούν οι σχολικές βιβλιοθήκες σε ακριτικές ή γεωγραφικά και οικονομικά μειονεκτούσες περιοχές. Η συγκέντρωση των βιβλίων θα γίνεται καθημερινά τις ώρες λειτουργίας της βιβλιοθήκης: Δευτέρα έως Πέμπτη: 08:30-20:00, Παρασκευή και Σάββατο 08:30-16:00.

Εξάλλου, για τρίτη συνεχή χρονιά φέτος στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου, η Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης ξεκινάει τις συναντήσεις της από το Σάββατο 1η Δεκεμβρίου.

Αφορά παιδιά πέντε έως δέκα ετών, μία φορά το μήνα, πάντα ημέρα Σάββατο στις 11:30 ως τις 13:00. Τα μέλη της Λέσχης θα συναντιούνται με τη συγγραφέα Λίλα Πατρόκλου και την παιδαγωγό Νατάσα Ψαριανού και με αφορμή ένα μύθο, μία ιστορία ή ένα παραμύθι, θα διαβάζουν, θα συζητούν, θα ζωγραφίζουν και θα παίζουν.

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη, απαραίτητη όμως είναι η δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα της Βιβλιοθήκης: 210 94 69 631 και 632, Δευτέρα ως Πέμπτη, ώρες 8:30 - 20:00 ή Παρασκευή και Σάββατο, ώρες 8:30 - 15:30.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.