Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Δίαιτες αποτοξίνωσης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι μύθοι και η πραγματικά για την αποβολή των τοξίνων.

Πολλοί από εμάς, μετά από γιορτές, από εκδρομές ή από ένα Σαββατοκύριακο με πολύ φαγητό, έχουμε δοκιμάσει να κάνουμε μία «αποτοξίνωση».

Άλλοι απλώς για να ξεφουσκώσουν και να μην ανέβει ο δείκτης της ζυγαριάς, άλλοι έχουν ως σκοπό την κάθαρση του οργανισμού από τοξίνες και άλλοι πάλι το θεωρούν άκρως υγιεινό κι αναζωογονητικό.

Η αλήθεια είναι ότι οι δίαιτες αποτοξίνωσης έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλείς και θέμα συζήτησης πολλών. Άλλες προτείνουν μόνο χυμούς, κάποιες άλλες μόνο σταφύλια ενώ οι πιο ακραίες μόνο νερό και αφεψήματα.

Αρχικά, ο όρος αποτοξίνωση ακούγεται καθησυχαστικός για τους περισσότερους ανθρώπους αφού θεωρητικά υπόσχεται τον καθαρισμό του οργανισμού από τις ουσίες που τον δηλητηριάζουν. Οι δίαιτες που έχουν σχεδιαστεί γύρω από την ιδέα της αποτοξίνωσης ενθαρρύνουν την κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε νερό και φυτικές ίνες.

Τα ερωτήματα που γεννιούνται, είναι καταρχάς το κατά πόσο οι δίαιτες αυτές είναι αποτελεσματικές κι ωφέλιμες και σε ποιο βαθμό ασφαλείς;

Η απάντηση στα ερωτήματα αυτά δεν είναι απλή. Είναι πολύ εύκολο να εκμηδενίσει κανείς κάποιες προσπάθειες και πολύ δύσκολο να σταθεί απέναντι τους κριτικά αν δεν υπάρχουν βιβλιογραφικά δεδομένα. Επιπλέον ο μέγιστος αριθμός τέτοιου είδους διαίτων κι η άγνωστη προέλευση τους, διχάζουν.

Τι είναι οι τοξίνες

Τοξίνη είναι κάθε χημική ουσία που μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις στον οργανισμό. Οι τοξίνες συνήθως εισέρχονται στον οργανισμό μέσω της τροφής, του αέρα που εισπνέουμε και του νερού.

Το νερό που πίνουμε για παράδειγμα είναι γεμάτο από χλωριούχες ενώσεις, τα φυτικής προέλευσης τρόφιμα από αγροχημικά όπως παρασιτοκτόνα και εντομοκτόνα, ενώ τα ζωικής προέλευσης από αντιβιοτικά.

Επίσης, η χρήση οικιακών χημικών όπως απορρυπαντικά, αντικολλητικών σκευών και πλαστικών επιβαρύνει σημαντικά την κατάσταση.

Οι δίαιτες αποτοξίνωσης

Γεγονός είναι ότι οι τοξίνες δεν απομακρύνονται με τις φυσιολογικές διεργασίες του οργανισμού και ως εκ τούτου αποταμιεύονται στο δέρμα, στα μαλλιά, στο πεπτικό και λεμφικό μας σύστημα.

Η κεντρική λοιπόν ιδέα πίσω από μια δίαιτα αποτοξίνωσης είναι η αποστέρηση του οργανισμού από «επιβλαβείς» τροφές και ακολούθως ο βομβαρδισμός του με τις «ευεργετικές».

Οι πιο δημοφιλείς περιλαμβάνουν μια έως δύο μέρες αποκλειστικής δίαιτας με χυμούς και τέσσερις έως πέντε μέρες δίαιτα φυτικών τροφών όπως ρύζι, φρούτα, λαχανικά στον ατμό. Οι τροφές που αποκλείονται συνήθως είναι το κόκκινο κρέας, τα άλευρα, η ζάχαρη και τα αυγά.

Άλλες φτάνουν στο σημείο να προτείνουν αποκλειστικά δίαιτα με νερό για μια ή δύο μέρες και τη σταδιακή χορήγηση φυτικών τροφών ακολούθως. Αρκετές επίσης ενθαρρύνουν τη χρήση καθαρτικών φαρμάκων ή ακόμη και τα καθαρτικά κλύσματα για τον καθαρισμό του κατώτερου τμήματος του εντέρου.

Σε ό,τι αφορά στα αποτελέσματα, πολλά έχουν ειπωθεί σχετικά με το τι μπορεί να κάνει μια τέτοια δίαιτα: Από την πρόληψη και θεραπεία ασθενειών, μέχρι την ενίσχυση του οργανισμού με περισσότερη ενέργεια.

Προσοχή!

Μια βασική παρανόηση είναι καταρχήν ότι τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν χαμηλές συγκεντρώσεις τοξικών ουσιών σε σχέση με τα ζωικά τρόφιμα και κατά συνέπεια είναι οι πρωταγωνιστές της αποτοξίνωσης. Στην πραγματικότητα αυτό που ισχύει είναι σχεδόν το αντίθετο.

Τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στα φρούτα και τα λαχανικά, μπορεί πολλές φορές να αποβούν πολύ πιο βλαβερά για την υγεία μας.

Είναι επίσης παντελώς αναληθές ότι τα όργανα αποτοξίνωσης (συκώτι, νεφρά) του οργανισμού δεν μπορούν να αποδομήσουν και να απομακρύνουν τις τοξίνες των τροφών που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη όπως τα κρέατα. Αυτό δε σημαίνει φυσικά ότι τοξικές ουσίες δε συσσωρεύονται στο οργανισμό.

Είναι όμως αποτέλεσμα της επί δεκαετίες χρήσης χημικών και της μόλυνσης του περιβάλλοντος. Τα χημικά που εμφανίζονται σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις είναι τα αγροχημικά, τα βαρέα μέταλλα και οι διοξίνες.

Επομένως, αν κάποιος θέλει πραγματικά να αποτοξινωθεί δυστυχώς έχει, δεδομένου του σύγχρονου τρόπου ζωής, πολύ λίγα μέσα στη διάθεση του.

Ωστόσο, για αποφυγή παρεξηγήσεων, επισημαίνουμε τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πολύ σημαντικά συστατικά μια υγιούς δίαιτας. Απλά πρέπει να είμαστε σίγουροι για την ποιότητα τους (π.χ. να προτιμούμε τα βιολογικής καλλιέργειας).

Απ΄ τη άλλη, η ιδέα ότι για μέρες κάποιος πρέπει να τρέφεται αποκλειστικά με αυτά είναι αντίθετη στις αρχές της σωστή και ισορροπημένης δίαιτας.

Φημολογίες

Πέρα από τις δίαιτες αποτοξίνωσης υπάρχουν συστατικά και διάφορες τροφές – σκευάσματα που φημολογείται ότι διαθέτουν ιδιότητες καθαρισμού του οργανισμού.

Ένα τέτοιο είναι το γάλα του γαϊδουράγκαθου που περιέχει το συστατικό σιλιμαρίνη. Διάφορες κλινικές δοκιμές έχουν προσπαθήσει να αποδείξουν την αλήθεια των ισχυρισμών αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Αυτό που φαίνεται να ισχύει είναι το συστατικό αυτό έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες αλλά όχι με την έννοια της αποτοξίνωσης.

Συνοψίζοντας λοιπόν, σας συμβουλεύουμε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην εφαρμογή τέτοιων προγραμμάτων αποτοξίνωσης και να μην παίρνετε αυθαίρετα την απόφαση να κάνετε ό,τι «διάβασε στο περιοδικό η γειτόνισσα» ή «ό,τι ήταν αποτελεσματικό για τη φίλη στη δουλειά»!

Κάθε οργανισμός έχει τις δικές του ανάγκες και αν κάποια στιγμή χρειάζεται ένα πιο «υγιεινό και αναζωογονητικό διατροφικά διήμερο», αυτό πρέπει να το κρίνει και να το διαμορφώσει κάποιος ειδικός.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.