Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Τα νοσήματα που συνδέονται με τα άτονα πόδια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Η φυσιολογική λειτουργία των κάτω άκρων προϋποθέτει καλή μυϊκή ισχύ.

Το σύμπτωμα της ατονίας που εμφανίζεται στην περιοχή των κάτω άκρων είναι ένα δυσάρεστο σύμπτωμα, που οδηγεί τον πάσχοντα στον ειδικό παθολόγο. Η ατονία στα κάτω άκρα μπορεί να συνδέεται με την πραγματοποίηση άσκησης και τη μυϊκή κόπωση των κάτω άκρων ή να είναι συνεχής. Συνοδά συμπτώματα όπως τινάγματα, μυρμηγκιάσματα, μούδιασμα ή βάρος συνοδεύουν σε αρκετές περιπτώσεις την ατονία.

Τα κάτω άκρα είναι σημαντικά για τη στήριξη του σώματος, οι παθήσεις ωστόσο που τους προκαλούν ατονία, συχνά δεν εντοπίζονται αμιγώς σε αυτά.

Η φυσιολογική λειτουργία των κάτω άκρων προϋποθέτει καλή μυϊκή ισχύ, καλή λειτουργία των οστών και των αρθρώσεων, καλή λειτουργία των νεύρων, επάρκεια αιματικής ροής, φυσιολογική τροφοδοσία των κάτω άκρων μέσω του αίματος με οξυγόνο θρεπτικά συστατικά ορμόνες και ιχνοστοιχεία και καλή λειτουργία του εγκεφάλου και των νευρικών οδών που δίνουν την εντολή της κίνησης και της ισορροπίας. Φυσιολογικές μεταβατικές περίοδοι (π.χ. κύηση, εμμηνόπαυση) και παράγοντες της καθημερινότητας, όπως ανεπαρκής ύπνος, υπερκόπωση, κακά υποδήματα, ενδέχεται να διαταράξουν μία ή περισσότερες από τις συνιστώσες της καλής λειτουργίες και να προκαλέσουν το πρόβλημα.

Τα πιο συχνά νοσήματα που προκαλούν άτονα πόδια διακρίνονται σε:

Συστηματικά νοσήματα (π.χ. ηλεκτρολυτικές διαταραχές, αναιμία, διαταραχές ορμονών, υποξία)
Nοσήματα στην περιοχή των κάτω άκρων (π.χ. μυασθένεια, μεταβολικές διαταραχές των μυών, δυσκινησία λόγω αρθρίτιδας, κακή κυκλοφορία άκρων, νευροπάθεια από παγίδευση)
Νευρολογικά και ψυχιατρικά νοσήματα εγκεφάλου ή νωτιαίου μυελού (π.χ. σκλήρυνση κατά πλάκας, νεοπλάσματα κεντρικού νευρικού συστήματος, λοίμωξη κεντρικού νευρικού συστήματος, ισχαιμία εγκεφάλου, κατάθλιψη).

Ορισμένες περιπτώσεις έχουν μεικτό μηχανισμό.

Η σωστή παθολογική εξέταση έχει κομβικό ρόλο στην ορθή διαφορική διάγνωση και θεραπεία.


Πηγή: http://www.iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.