Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

"Αν είσαι άνεργος, πεθαίνεις"

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Αφορμή είναι η ιστορία μιας 58χρονης καρκινοπαθούς...

«Αν είσαι άνεργος, πεθαίνεις» δηλώνει στους New York Times ο διευθυντής της Ογκολογικής Μονάδας του «Σωτηρία» Κωνσταντίνος Συρίγος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «το σύστημα αγνοεί όσους διαγνωστούν με καρκίνο, εάν δεν έχουν ασφάλιση».

Στην τραγική θέση στην οποία βρίσκονται χιλιάδες μακροχρόνια άνεργοι στη χώρα μας, οι οποίοι είναι ανασφάλιστοι, αναφέρονται σε σημερινό εκτενές άρθρο τους οι New York Times

Σε πρώτο πλάνο η ιστορία της Έλενας, της άνεργης καρκινοπαθούς Έλενας.

Όταν επισκέφθηκε τον διευθυντή της Ογκολογικής Μονάδας του "Σωτηρία" κ. Συρίγο, ο όγκος στο στήθος της είχε πλέον το μέγεθος πορτοκαλιού, είχε σκίσει το δέρμα της και είχε δημιουργήσει μία πληγή που η γυναίκα την κάλυπτε με χαρτοπετσέτες. «Όταν την είδαμε μείναμε άφωνοι. Όλοι έκλαιγαν. Αυτές οι καταστάσεις περιγράφονται στα ιατρικά βιβλία, αλλά ποτέ δεν τις αντιμετώπιζες γιατί, μέχρι τώρα, όποιος αρρώσταινε σε αυτή τη χώρα μπορούσε να λάβει βοήθεια» δηλώνει ο κ. Συρίγος.

Χάρη στη λειτουργία του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου, η Έλενα υποβλήθηκε στην απαραίτητη θεραπεία. Η μαρτυρία της στους New York Times συγκλονίζει:
Πριν από αρκετό καιρό αναγκάστηκε να αφήσει τη δουλειά της για να φροντίσει τους γονείς της, που έπασχαν από καρκίνο και μία άρρωστη θεία της. Όταν πέθαναν, η οικονομική κρίση είχε χτυπήσει την Ελλάδα κι έτσι ήταν αδύνατον να βρει και πάλι δουλειά.
Όπως λέει, όταν έμαθε ότι είχε τον ίδιο τύπο καρκίνου με εκείνον που στοίχισε τη ζωή στη μητέρα της, πανικοβλήθηκε. Της είπαν ότι η θεραπεία κόστιζε πάνω από 30.000 ευρώ, όμως χρήματα δεν υπήρχαν. Προσπάθησε να πουλήσει ένα οικόπεδο που της ανήκε, αλλά λόγω κρίσης κανείς δεν αγόραζε...
Ο όγκος μεγάλωνε και δεν μπορούσε να υποβληθεί σε θεραπεία. Τελικά, πριν μερικούς μήνες ζήτησε βοήθεια από το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο. «Δεν θα έκανα τίποτα εάν δεν υπήρχε αυτό. Στην Ελλάδα πλέον πρέπει να υπογράψεις συμβόλαιο με τον εαυτό σου ότι δεν πρόκειται να αρρωστήσεις βαριά...», δηλώνει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.