Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Η μαστογραφία σώζει ζωές

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Ποια είναι η ιδανική διατροφή κατά του καρκίνου του μαστού.

Ο Οκτώβριος έχει καθιερωθεί διεθνώς ως ο μήνας ενημέρωσης για την υγεία του γυναικείου στήθους. Και πραγματικά ήταν ανάγκη να γίνει κάτι τέτοιο, αφού η υγεία του μαστού αφορά περίπου 1 στις 2 Ευρωπαίες.

Όσο για τις Ελληνίδες, περίπου 4.500 από αυτές ανησυχούν κάθε χρόνο όταν αντιλαμβάνονται για πρώτη φορά «κάτι» στο στήθος τους... «Κάτι» που φέρνει το θάνατο στις 2.000, ενώ οι περισσότερες από αυτές θα μπορούσαν να είχαν επιζήσει εάν αντιμετώπιζαν έγκαιρα το πρόβλημα. Γιατί είναι πλέον κοινό μυστικό ότι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση σώζουν.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΣΤΟ

Tι είναι: Ο μαστός είναι εξάρτημα των θηλαστικών που στη γυναίκα διαδραματίζει τριπλό ρόλο – είναι όργανο θηλασμού, χαρακτηρίζει το φύλο και αποτελεί ερωτογενή περιοχή.

Βλαπτικοί παράγοντες: Ο μαστός της γυναίκας εξαρτάται από το ορμονικό της υπόστρωμα. Επομένως, δύο είναι οι περίοδοι που ο μαστός της είναι εκτεθειμένος σε τέτοιους παράγοντες:

Η πρώτη είναι από τα 8 χρόνια μέχρι την εμμηναρχή και βλαπτικοί παράγοντες εδώ είναι οι ορμόνες.
Το δεύτερο και πιο επικίνδυνο στάδιο είναι στην περίοδο που η γυναίκα φτάνει στα 40-42 χρόνια μέχρι την κλιμακτήριο, τότε δηλαδή που αρχίζουν οι ακατάστατοι περίοδοι.

Πώς αντιμετωπίζονται τα επικίνδυνα στάδια: Για την πρώτη βλαπτική περίοδο οι ειδικοί δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Στην προκλημακτηριακή, όμως, φάση μπορούν να επέμβουν δυναμικά, εάν η γυναίκα είναι άτομο υψηλού κινδύνου, με κάποια σκευάσματα, τα οποία θα την προφυλάξουν.

Πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη μας ότι οι ορμόνες που κάνουν ζημιά στο μαστό είναι τα οιστρογόνα, ενώ η προγεστερόνη, που επίσης είναι ορμόνη της γυναίκας, είναι η προστατευτική ορμόνη.

Παθήσεις του μαστού: Διακρίνονται σε τρία είδη:

Στις καλοήθεις παθήσεις.
Στις μεταβατικής κατάστασης παθήσεις, δηλαδή σε αυτές που μεταπίπτουν σε κακοήθεις.
Στις κακοήθεις.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Ο καρκίνος εν τω γενάσθαι (insitu) δε θεωρείται κακοήθης πάθηση, αλλά μεταβατικής κατάστασης πάθηση.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Κλινική εξέταση (το γενικό ιστορικό της γυναίκας και το ιστορικό που αφορά το μαστό της, δηλαδή το ατομικό αναμνηστικό μαστού της ίδιας και το κληρονομικό της, που έχει μεγάλη σημασία).
Μαστογραφία.
Μια βοηθητική εξέταση (δηλαδή μια παρακέντηση με βελόνη).

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Με τους παραπάνω τρόπους αγγίζεται ποσοστό διάγνωσης γύρω στο 98%.

ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΕΤΑΖΕΣΤΕ

Όλες οι γυναίκες μετά τα 25 χρόνια τους, που είναι μια οριακή ηλικία για τη γυναίκα και το μαστό της, πρέπει να πηγαίνουν σε έναν ειδικό, ο οποίος θα τους μάθει να αυτοεξετάζονται και όχι να κάνουν μαστογραφία.

ΠΟΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ

Για αυτήν λέγονται πολλά. Για παράδειγμα, η αμερικανική σχολή υποστηρίζει ότι οι γυναίκες πρέπει να κάνουν στα 40 τους μια βασική μαστογραφία, που θα χρησιμοποιούν στο μέλλον σαν πιλότο και στη συνέχεια κάθε 2 ή 3 χρόνια.
Άλλοι, πάλι, ειδικοί υποστηρίζουν ότι η γυναίκα θα πρέπει να κάνει προληπτικά μαστογραφία γύρω στα 35-40 χρόνια της.

Υπάρχουν κι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι η πρώτη μαστογραφία καλό είναι να γίνεται στα 40, σε γυναίκες ασυμπτωματικές και δίχως επιβαρυντικό ιστορικό. Έπειτα μάλιστα από αυτή την ηλικία κάθε γυναίκα οφείλει να εξετάζεται κάθε 12 μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Ο γιατρός σας είναι ο πλέον κατάλληλος για να ορίσει το χρόνο που θα πρέπει να υποβάλλεστε σε μαστογραφία.

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

Γυναίκες με αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού είναι όσες:

Δεν έχουν κάνει παιδί ή παρουσίασαν πολύ νωρίς την εμμηναρχή τους.
Είναι πολύ σωματώδης και παχουλές.
Έχουν ιστορικό καρκίνου μαστού στην οικογένεια (μητέρα, αδελφή, γιαγιά).

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Η φτωχή σε λίπη και πλούσια σε υδατάνθρακες διατροφή μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό σημαντικού παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού στις γυναίκες, σύμφωνα με μελέτη Καναδών επιστημόνων.

Στην έρευνα αυτή διαπιστώθηκε ότι σε χώρες όπου ο καρκίνος του μαστού είναι σπάνιος οι κάτοικοι λαμβάνουν ελάχιστα λίπη. Γενικά, πάντως, ως «αντι-καρκινική» διατροφή θεωρείται εκείνη που περιέχει βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ντομάτες κ.ά.

ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗ ΜΑΣΤΩΝ: Ένα 10λεπτο σωτηρίας

Ο σωστός χρόνος:

Η αυτοεξέταση των μαστών πρέπει να γίνεται από γυναίκες πάνω από τα 30, αφού η συχνότητα του καρκίνου των μαστών σε μικρότερες ηλικίες κυμαίνεται γύρω στο 1%.

Το διάστημα μεταξύ 5ης και 10ης μέρας μετά την εμφάνιση της περιόδου είναι το ιδανικό για την ανακάλυψη ενός όγκου στο μαστό, εάν είστε προεμμηνοπαυσιακή και έχετε κανονική περίοδο.

Κατά την εμμηνόπαυση κάθε γυναίκα θα πρέπει να ορίσει μια συγκεκριμένη μέρα του μήνα (η 1η κάθε μήνα είναι η καλύτερη) για την αυτοεξέταση των μαστών της, που βέβαια δε θα πρέπει να ξεχνάει ποτέ.

ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ: Σώζει ζωές

Πρόκειται για μια απλή, γρήγορη, ανώδυνη και ακίνδυνη εξέταση που σώζει ζωές και διαρκεί μόνο 10 λεπτά.
Πρόκειται για την απεικόνιση των μαστών –με τη βοήθεια ακτινοβολίας– πάνω σε ακτινολογικό φιλμ. Αποτελεί τη μοναδική εξέταση που μπορεί να ανιχνεύσει ανωμαλίες στο μαστό μεγέθους ακόμη και 2 χιλιοστών.

Όσο για την επίδραση της ακτινοβολίας, η σωστή δόση είναι ακίνδυνη. Λέγεται ότι με τα καινούργιας γενιάς μηχανήματα όση κοσμική ακτινοβολία δέχεται μια γυναίκα ταξιδεύοντας από την Αθήνα για το Λονδίνο, τόση δέχεται και σε μια μαστογραφία.

Το ποσοστό επιτυχίας της κυμαίνεται από 85-90%.

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Η εξέταση μπορεί να μη... δει κάτι σε περίπτωση που ο μαστός είναι ακτινοσκιερός (δηλαδή έχει πολύ πυκνό ιστό). Με λίγα λόγια, μια γυναίκα μπορεί να βρει έναν όγκο στο μαστό της 6-8 χιλιοστών. Ένας έμπειρος γιατρός μπορεί να βρει έναν όγκο 8-10 χιλιοστών και η μαστογραφία βρίσκει ένα ογκίδιο 2-5 χιλιοστών.


Πηγή: http://www.belife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.