Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Τα Βαλκάνια «χτυπάει» ο ιός του Δυτικού Νείλου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Πέντε νεκροί και δεκάδες νοσηλευόμενοι.

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή των Βαλκανίων από τον ιό του Δυτικού Νείλου και πολλές δεκάδες νοσηλεύτηκαν τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Σερβίας, του Κοσόβου, της ΠΓΔΜ και της Κροατίας.

Την Τετάρτη το Κόσοβο επιβεβαίωσε το πρώτο θύμα του ιού λέγοντας ότι πρόκειται για μια γυναίκα από το κεντρικό Κόσοβο που πέθανε στις 14 Σεπτεμβρίου. Οι αξιωματούχοι του τομέα υγείας ανακοίνωσαν χθες ότι μια γυναίκα πέθανε και δύο άτομα μολύνθηκαν από τον ιό.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας του Κοσόβου είπε χθες στο Reuters ότι δύο άνθρωποι που πέθαναν πρόσφατα ενδεχομένως να είχαν μολυνθεί από τον ίδιο ιό, αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί εργαστηριακά.

Στη Σερβία τρεις άνθρωποι πέθαναν και 35 νοσηλεύτηκαν από τα μέσα Αυγούστου. «Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο ιός του Δυτικού Νείλου καταγράφεται επισήμως στη Σερβία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της χώρας. Στην Κροατία σημειώθηκαν πέντε πιθανά κρούσματα του ιού αλλά κανένας θάνατος και όλοι όσοι μολύνθηκαν είχαν ηλικία μεγαλύτερη των 50 ετών και έπασχαν από χρόνια νοσήματα

Η εμφάνιση της νόσου γίνεται το καλοκαίρι και τους πρώτους μήνες του φθινοπώρου με την ανάπτυξη των κουνουπιών και με την άφιξη των αποδημητικών πουλιών. Ο ιός αναπτύσσεται, όταν υπάρχουν υψηλά ποσοστά υγρασίας και υψηλές θερμοκρασίες, ενώ τον χειμώνα μπορεί να επιβιώσει σε θηλυκά κουνούπια που βρίσκονται σε λήθαργο.

Μετά το τσίμπημα από το θηλυκό κουνούπι, απαιτούνται 1-6 μέρες ως χρόνος επώασης, ενώ το 80% των ατόμων περνάει ασυμπτωματικά την ασθένεια. Στις άλλες περιπτώσεις γύρω στο 20%, που εκδηλώνεται με όχι βαριά μορφή μπορεί να προκαλέσει εμπύρετη κατάσταση , μυαλγίες, κεφαλαλγίες, πόνους στον αυχένα, ρίγη, ενώ μπορεί ακόμη να προκαλέσει και παράλυση ή κώμα.

Στις χειρότερες περιπτώσεις, αλλά σε ποσοστό μικρότερο του 1%, προσβάλλει το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα με εκδήλωση εγκεφαλίτιδας, μηνιγγοεγεφαλίτιδας και μηνιγγίτιδας, ενώ σε ένα 10% παρατηρείται εξάνθημα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.