Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Πριν το φας.. διάβασέ το

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Η σημασία των ετικετών στα τρόφιμα.

Εσείς με ποια κριτήρια επιλέγετε τα τρόφιμα που πρόκειται να καταναλώσετε; Έχετε κοιτάξει ποτέ τη διατροφική τους ετικέτα, ή καταλήξατε απλώς στο πιο «φιρμάτο» προϊόν;

Βιβλιογραφική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από τον EUFIC (European Food Information Council) και αξιολόγησε τις πιο πρόσφατες επιστημονικές μελέτες που έχουν δημοσιευτεί, κατέληξε στο συμπέρασμα πως παρόλο που οι περισσότεροι κοιτούν τις ετικέτες τροφίμων για να δουν τη θερμιδική αξία των τροφίμων, δεν εστιάζουν ή «στέκονται» ελάχιστα στις διατροφικές πληροφορίες. Η τιμή, η γευστική προτίμηση και το brand name φαίνεται πως αποτελούν τα βασικότερα κριτήρια επιλογής, ενώ οι βιαστικές αγορές, κοινώς η έλλειψη χρόνου, τους αποτρέπει ακόμη και από μία απλή ανάγνωση των συστατικών.

Μπορεί ακόμη να μην έχει προσδιοριστεί με ακρίβεια το κατά πόσο η διατροφική επισήμανση των τροφίμων επηρεάζει το σωματικό βάρος, όμως θεωρείται δεδομένο πως μπορεί να έχει θετικές επιρροές στην υγεία μας! Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα επιστημονικά δεδομένα επιβεβαιώνουν πως αν εξετάζαμε το διατροφικό «προφίλ» των τροφίμων και κάναμε την υγιεινότερη επιλογή, τότε η υγεία μας θα ήταν σαφώς βελτιωμένη και οι δαπάνες για υγειονομική περίθαλψη αισθητά μειωμένες. Μήπως να ρίχνατε λοιπόν μια ματιά στο.. πίσω μέρος της συσκευασίας;

GDA’s, «φιλικά» προς τον αναγνώστη!

Και αν μέχρι τώρα τα γράμματα στις ετικέτες τροφίμων σας έμοιαζαν ιερογλυφικά, το νέο σύστημα αναγραφής (σύστημα GDA’s – Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη) θα σας βοηθήσει να «μεταφράσετε» εύκολα και γρήγορα την επιστημονική πληροφορία.

Οι ετικέτες με τα GDA’s αναγράφουν τα συστατικά που σχετίζονται άμεσα με την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Στην πράξη απεικονίζουν τα επίπεδα θερμίδων, σακχάρων, λιπών, κορεσμένων λιπαρών και αλατιού (νατρίου) που περιέχονται σε κάθε προτεινόμενη μερίδα ενός τροφίμου. Τα ποσοστά που παρατίθενται στο κάτω μέρος της ετικέτας δείχνουν τι ποσοστό της Ενδεικτικής Ημερήσιας Πρόσληψης (της ποσότητας δηλαδή που ένα υγιές ενήλικο άτομο συστήνεται να προσλαμβάνει την ημέρα) καλύπτει κανείς από τη συγκεκριμένη μερίδα ενός τροφίμου ή ροφήματος.

Το σύστημα των GDA’s σας δίνει τη δυνατότητα να εστιάσετε στην παράμετρο που είναι πιο σημαντική για τη δίαιτά σας, να συγκρίνετε προϊόντα και να κάνετε την πιο «συμφέρουσα» επιλογή απ’ όλες τις απόψεις!


Πηγή: http://www.nutrimed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.