Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Τα καρύδια...ανεβάζουν!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η κατανάλωση λίγων καρυδιών την ημέρα βελτιώνει την ποιότητα του σπέρματος στους άντρες και το καθιστά πιο γόνιμο, αναφέρει η επιθεώρηση «Βιολογία της Αναπαραγωγής» (BOR)... Όπως έδειξε η σχετική μελέτη, οι άντρες ηλικίας 21-35 ετών που έτρωγαν επί 12 εβδομάδες 75 γραμμάρια καρύδια την ημέρα, παρουσίασαν βελτίωση στο σχήμα και στην κινητικότητα των σπερματοζωαρίων τους.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA) που διεξήγαγαν τη μελέτη, πιστεύουν ότι το όφελος πηγάζει από τα λιπαρά οξέα των καρυδιών, τα οποία πιστεύεται ότι συμβάλλουν στην ανάπτυξη των σπερματοζωαρίων.

Ωστόσο, δεν είναι σίγουροι ότι μπορούν να βελτιώσουν και την ανδρική γονιμότητα, διότι προς το παρόν δεν έχουν πραγματοποιήσει μελέτη για αυτό.

Υπολογίζεται ότι ένα στα έξι ζευγάρια είναι υπογόνιμο, με το 40% των περιπτώσεων να οφείλεται σε πρόβλημα στον άντρα.

«Ολοένα περισσότερες μελέτες υποδηλώνουν ότι η διατροφή του άνδρα μπορεί να επηρεάσει τον αριθμό και την ποιότητα των σπερματοζωαρίων που παράγουν οι όρχεις του», εξηγεί ο δρ Άλαν Πέισι, λέκτορας Ανδρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ.

Οι ερευνητές του UCLA λένε πως το επόμενο βήμα της έρευνάς τους είναι να δουλέψουν με ζευγάρια που απευθύνονται σε κλινικές υπογονιμότητας και να τροποποιήσουν τη διατροφή όσων ανδρών είναι υπογόνιμοι, για να διαπιστώσουν εάν μια διατροφή πλούσια σε καρύδια μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες τεκνοποίησης.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 117 άνδρες, οι μισοί εκ των οποίων πρόσθεσαν καρύδια στο καθημερινό διαιτολόγιό τους και οι υπόλοιποι αφαίρεσαν όλους τους ξηρούς καρπούς.

Όλοι οι εθελοντές ακολουθούσαν την τυπική, δυτικού τύπου διατροφή, η οποία θεωρείται επιζήμια για την υγεία και την γονιμότητα.

Όπως δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Γουέντι Ρόμπινς, από τη Σχολή Δημοσίας Υγείας Fielding του UCLA, στους άντρες που έτρωγαν τα καρύδια παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση σε όλες τις παραμέτρους της ποιότητας του σπέρματος – δηλαδή στην συγκέντρωση, στην ζωτικότητα, στην κινητικότητα και στο σχήμα των σπερματοζωαρίων, αλλά και στις χρωμοσωμικές ανωμαλίες που έφεραν.

«Τα καρύδια είναι πλούσια σε άλφα-λινολενικό οξύ, ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ των φυτών που υποπτευόμαστε ότι επηρέασε την ποιότητα του σπέρματος των εθελοντών μας», συμπληρώνει η ερευνήτρια δρ Κάθριν Κάρπεντερ, από το Κέντρο Ανθρώπινης Διατροφής του UCLA.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.