Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

«Επιτυχία μέσα από το εντατικό διάβασμα»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Oι «πρώτοι των πρώτων» για τη δύσκολη χρονιά που πέρασε και το ελπιδοφόρο μέλλον.

Το εντατικό και συστηματικό διάβασμα αποτέλεσε το διαβατήριο για την εισαγωγή τους με υψηλά μόρια σε μερικές από τις πιο δημοφιλείς πανεπιστημιακές σχολές. Μαθητές που πρώτευσαν στις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις μιλούν στο ΑΜΠΕ για τη δύσκολη χρονιά που πέρασε και το ελπιδοφόρο αύριο που έρχεται.

Τα 19.600 μόρια που συγκέντρωσε είναι εντυπωσιακά και αρκετά για να της ανοίξουν διάπλατα τις πύλες της Νομικής Αθηνών, όπου εισήχθη από τους πρώτους. Όταν όμως η επιτυχία αυτή σημειώνεται από μια αθλήτρια της Εθνικής Νέων Γυναικών Μπάσκετ, τότε αποκτά άλλη βαρύτητα. Η Στέλλα Φουράκη μόλις χθες πανηγύριζε την άνοδο της Εθνικής Νέων Γυναικών στην Α' κατηγορία του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος μπάσκετ. Σήμερα δέχεται τα συγχαρητήρια για άλλη μία μεγάλη επιτυχία, ατομική αυτή τη φορά, την εισαγωγή της στη Νομική Αθηνών.

Για τις επιτυχίες αυτές η Στέλλα χρειάστηκε έξι με επτά ώρες διάβασμα και μιάμιση ώρα προπόνηση ημερησίως. Ελεύθερος χρόνος μηδέν δηλαδή. «Χρειάστηκε μεγάλη πειθαρχία και πρόγραμμα για να μπορέσω να συνδυάσω το διάβασμα με τις προπονήσεις», λέει στο ΑΜΠΕ. Ωστόσο θεωρεί τον εαυτό της τυχερό που είχε την ευκαιρία να συνδυάζει τις υποχρεώσεις του διαβάσματος με τη διασκέδαση που της προσφέρει ο αθλητισμός. «Μπορούσα να εκτονώνομαι με το μπάσκετ και στη συνέχεια να αφοσιώνομαι καλύτερα στο διάβασμα», εξηγεί. Τη Νομική Αθηνών επέλεξε με κριτήριο την επαγγελματική αποκατάσταση. «Θεωρώ ότι θα έχω περισσότερες ευκαιρίες τελειώνοντας τη Νομική να βρω δουλειά», επισημαίνει, χωρίς να κλείνει την πόρτα και στις επαγγελματικές προοπτικές που μπορεί να της χαρίσει ο αθλητισμός.

Στη Νομική Αθηνών, τέταρτος κατά σειρά, εισάγεται ο Κωνσταντίνος Γλυκατζής από την Καισαριανή, ο οποίος συγκέντρωσε 19.749 μόρια. «Το σκληρό διάβασμα όλα τα μαθητικά χρόνια και όχι μόνο στην Γ' Λυκείου» είναι για τον Κωνσταντίνο το μυστικό της επιτυχίας. «Διάβαζα πολύ και συστηματικά προσπαθώντας να μην αφήνω κενά», υπογραμμίζει, συμπληρώνοντας ότι αντάμειβε τον εαυτό του ορισμένες Παρασκευές, βγαίνοντας έξω με τους φίλους του. Η επιλογή της Νομικής έγινε και για εκείνον με βάση την επαγγελματική αποκατάσταση. «Πρόκειται για μία σχολή που σε οδηγεί στη συνέχεια σε πολλούς κλάδους, όπως το δικαστικό σώμα ή η δημοσιογραφία», συμπληρώνει.

Η Ιατρική Αθήνας ήταν πάντα το όνειρό της, για να μπορέσει να προσφέρει στην κοινωνία και τους ανθρώπους, όπως λέει. Η Κωνσταντίνα Τόγκα από τη Γλυφάδα συγκέντρωσε 19.363 μόρια και εισάγεται 77η στη σχολή των ονείρων της. Το μυστικό της επιτυχίας της δεν είναι διαφορετικό από αυτό που αποκαλύπτουν οι προηγούμενοι επιτυχόντες. «Πολύ διάβασμα, μεθοδικότητα και οργάνωση χρειάστηκαν για να επιτύχω», εξηγεί και θυμάται ότι όλη τη χρονιά κατάφερε να βγει μόλις έξι φορές έξω με τους φίλους της. «Προτιμούσα να κάθομαι στο σπίτι και να καλύπτω τα κενά που διαπίστωνα», λέει.

Πλέον κάνει όνειρα για το μέλλον, για τα χρόνια που ως γιατρός θα έχει την ευκαιρία να προσφέρει στους γύρω της. «Η Ιατρική δεν είναι επάγγελμα, αλλά λειτούργημα και ο στόχος μου είναι να προσφέρω στην κοινωνία», επισημαίνει, συμπληρώνοντας ότι δεν σκέφτηκε τον παράγοντα της επαγγελματικής αποκατάστασης γιατί τότε θα είχε αποθαρρυνθεί από αυτή την επιλογή. «Ο κλάδος βιώνει μεγάλη ανεργία, οπότε εάν άκουγα αυτά που έλεγαν οι γύρω μου, τότε δεν θα δήλωνα την Ιατρική. Θεωρώ όμως, ότι με θέληση όλα γίνονται. Θέλω να μείνω στη χώρα μου και να το παλέψω, γιατί αγαπάω αυτό τον τόπο», παρατηρεί χαρακτηριστικά.

Ο Λευτέρης Κωστομένος από το Ελληνικό με 19.200 μόρια ήταν από τους πρώτους των πρώτων που μπήκε στη Νομική Αθηνών. «Συστηματικό διάβασμα, σκληρή μελέτη με τα Σάββατα και τις Κυριακές να παραμένουν για αυτό για το οποίο προορίζονται….Για στιγμές χαλάρωσης με λίγο μπάσκετ, ταινίες και φίλους». Ο Λευτέρης δηλώνει στο ΑΜΠΕ ότι δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο μυστικό επιτυχίας. Όσο για την επιλογή της Νομικής; «Για να είμαι ειλικρινής η ασφάλεια ήταν ένα από τα βασικά μου κριτήρια για την επιλογή μου στη σχολή. Οι επαγγελματικές δυνατότητες που δίνει η Νομική με οδήγησαν να την έχω ως πρώτη μου επιλογή».

«Δεν έκανα υπερβολές. Πάντα πίστευα ότι μπορείς να έχεις μια φυσιολογική ζωή και να πετύχεις αυτό που θες» δηλώνει η Βασιλική Παπαδοπούλου που με 19.347 μόρια αρίστευσε και μπήκε στην Νομική. «Υπήρχαν και μέρες με διάβασμα εννιά και δέκα ωρών. Ποτέ δεν είναι τίποτε εύκολο», λέει και συμβουλεύει: «Συχνές επαναλήψεις, αφομοίωση αυτού που διαβάζεις και πάνω από όλα όχι άγχος».

Η Ελλάδα παραμένει για τα περισσότερα από τα παιδιά που πρώτευσαν πρώτη επιλογή ακόμη και τώρα για επαγγελματική καριέρα. «Θα εξαντλήσω όλες τις δυνατότητες για να κερδίσω μια θέση εργασίας στην Ελλάδα», λέει ο Άγγελος Ζωγράφος που με 19.158 μόρια πέρασε στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

«Ήταν μία φυσιολογική χρονιά, χωρίς ιδιαίτερη κούραση. Οι βάσεις και η μελέτη των προηγούμενων ετών με βοήθησαν να πορευτώ σε ένα βατό και ήρεμο δρόμο προετοιμασίας», τονίζει, ενώ ο Θανάσης Κάτσιος από την μεριά του που πέρασε στην ίδια σχολή συγκεντρώνοντας 19.052 μόρια συμπληρώνει: «Όλα είναι θέμα δουλειάς και προετοιμασίας».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.