Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Πώς αντιμετωπίζουμε τα τσιμπήματα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Μειώστε την ενόχληση δίχως τη χρήση φαρμακευτικού προϊόντος.

Κάτι σε τσίμπησε. Ο πόνος και το τσούξιμο δεν περνά με τίποτα και ο ερεθισμός επεκτείνεται γύρω από το σημείο; Διάβασε τι να κάνεις για να ανακουφιστείς αν δεν έχεις προνοήσει να έχεις μαζί σου κάποιο προϊόν για τσιμπήματα ή δεν βρίσκεις φαρμακείο...

Αρχικά δες τι είδους τσίμπημα έχεις:

-Μέλισσα ή σφίγγα: Αν για παράδειγμα σε τσίμπησε μέλισσα ή σφίγγα, το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να αφαιρέσεις το κεντρί.

Για να τα καταφέρεις μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια βελόνα αποστειρωμένη ή ένα τσιμπιδάκι φρυδιών αφού πρώτα όμως το αποστειρώσεις καλά με οινόπνευμα ή φωτιά.

-Μύγα ή κουνούπι: Αν πάλι πρόκειται για κάποιο κουνούπι ή μύγα τα πράγματα είναι πιο απλά, αφού το μόνο που θα πρέπει να αντιμετωπίσεις είναι η έντονη φαγούρα και ίσως κάποια φουσκάλα ή σπυράκι.

-Σκορπίος ή φίδι: Στην περίπτωση αυτή τα πράγματα δεν είναι αστεία. Σε πρώτη φάση δέσε σφιχτά το σημείο του τσιμπήματος και κατευθύνσου στο κοντινότερο νοσοκομείο.

-Τσούχτρα: Αν είχες την ατυχία να σε άγγιξε τσούχτρα στο παρελθόν τότε θα ξέρεις πως εκτός από τον πόνο δημιουργείται έντονο κοκκίνισμα, ίσως και πρήξιμο στην περιοχή.

Το πιο αποτελεσματικό για ανακούφιση είναι μια κορτιζονούχα αλοιφή ή αμμωνία, υπάρχουν όμως κι άλλα φυσικά γιατροσόφια που αν τα χρησιμοποιήσεις συμπληρωματικά μπορούν να βοηθήσουν.

Πώς να μειώσεις το τσούξιμο, τον πόνο και τη φαγούρα;

Σίγουρα πιο αποτελεσματικό θα είναι κάποιο φαρμακευτικό προϊόν αλλά υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να μειώσεις την ενόχληση από τα τσιμπήματα.

-Μηλόξιδο για το τσούξιμο: Το μηλίξιδο είναι «βάλσαμο» για τσιμπήματα σφήκας ή και μέδουσας απαλύνοντας το τσούξιμο καθώς το οξύ που περιέχει μετατρέπει ορισμένες τοξίνες όπως το δηλητήριο του κεντριού σε λιγότερο τοξικές.

Με ένα κομμάτι βαμβάκι άλειψε το σημείο όπου σε τσίμπησε σφήκα και θα ανακουφιστείς. Οι πλύσεις με μηλόξιδο μετά από επαφή με τσούχτρα αποτελούν επίσης αποτελεσματικό γιατρικό για τη φαγούρα και τον ερεθισμό.

-Αλατόνερο ή οδοντόκρεμα για τη φαγούρα: Και το ξύδι έχει αποτέλεσμα, αλλά μπορείς να δοκιμάσεις και λίγη ποσότητα αλατόνερου ή και οδοντόκρεμας που θα ελαττώσουν τη φαγούρα.

-Ασπιρίνη για τις φουσκάλες: Ένα δισκίο ασπιρίνης διαλυμένο σε ένα κουταλάκι του γλυκού νερό μπορεί να βοηθήσει να εξαφανιστούν οι ενοχλητικές φουσκάλες που παρουσιάζονται μετά από τσιμπήματα εντόμων.

Άφησε το μείγμα για δύο λεπτά πάνω στη φουσκάλα και μετά ξέπλυνε με δροσερό νερό. Αυτό μπορεί να επαναληφθεί μετά από τέσσερις ώρες.

-Κομπρέσα χαμομηλιού ή τσαγιού για να απαλύνεις τον πόνο: Το χαμομήλι έχει αντισηπτικές αλλά και καταπραϋντικές ιδιότητες, γι΄αυτό άλλωστε και χρησιμοποιείται ευρέως ως συστατικό σε καλλυντικά.

Για να φτιάξεις κομπρέσα χαμομηλιού άσε 1-2 κουταλιές χαμομήλι να μουλιάσει σε ½ κούπα βραστό νερό (για 10').

Στη συνέχεια, πολτοποίησε το χαμομήλι και βάλε το πάνω σε γάζα που θα τοποθετήσεις στο σημείο του τσιμπήματος. Επίσης, αν προτιμάς, μπορείς να βάλεις ένα φακελάκι κρύο τσάι σαν κομπρέσα, μαζί με λίγο μέλι που επίσης έχει αντισηπτικές ιδιότητες.

Οι παραπάνω ουσίες μπορούν να προσφέρουν σχετική ανακούφιση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν τα φαρμακευτικά προϊόντα. Οπότε σε περίπτωση που κρίνουμε ότι ένα τσίμπημα είναι σοβαρό οφείλουμε να συμβουλευτούμε γιατρό.


Πηγή: http://www.womenonly.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.