Μία παροιμία λέει πως ''ο κλέφτης και ο ψεύτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται''. Τι μας οδηγεί όμως να λέμε μεγάλα και μικρά ψεματάκια; Είναι στην φύση του ανθρώπου ή οφείλεται στον χαρακτήρα του καθενός;
Όποιος λέει ψέματα, εκπαιδεύεται σε αυτό και μπορεί να τα εκφράσει με περισσότερη φυσικότητα, σύμφωνα με βέλγους επιστήμονες.
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν ερευνητές του πανεπιστημίου Γκεντ, όσο περισσότερα ψέματα λέει κάποιος τόσο περισσότερο ''εκπαιδεύεται'', μέχρι που φτάνει στο σημείο να μπορεί να ψεύδεται με απόλυτη φυσικότητα και πειστικότητα.
Οι ερευνητές, διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλος έχει πολύ πιο έντονη δραστηριότητα όταν επιχειρεί να εκφράσει κάποιο ψέμα, απ' ότι όταν αναφέρεται η αλήθεια, αφού πρέπει να ξεπεραστούν γνωστικά αλλά και ανασταλτικά εμπόδια που συνοδεύουν τη διατύπωση ενός ψέματος. Έτσι, αυτός που λέει ψέματα κοπιάζει περισσότερο.
Η έρευνα έδειξε επίσης, ότι ο εγκέφαλος των ατόμων που συνηθίζουν να ψεύδονται αρχίζει σταδιακά να προσαρμόζεται και η αρχική καθυστέρηση και δυσκολία που αντιμετωπίζει ο εγκέφαλος τους, για να οργανωθεί στη διατύπωση του ψέματος, τελικά παύει να υφίσταται.
Με απλά λόγια, ο εγκέφαλος εκπαιδεύεται στο ψέμα!
Πηγή: http://www.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.