Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Καπάκια για αναπηρικές καρέκλες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Ο Κουστρίμ Αχμέτι από το Κοσσυφοπέδιο πήρε την ιδέα της συλλογής πλαστικών καπακιών σε αντάλλαγμα για αναπηρικές καρέκλες το 2010, όταν είδε μια μητέρα να μεταφέρει με τα χέρια της το παιδί της, το οποίο ήταν άτομο με ειδικές ανάγκες, σε ένα ιατρικό κέντρο στη Σμύρνη, στην Τουρκία, όπου ασκούσε την ιατρική.

Ο Αχμέτι πρότεινε το πρόγραμμα καπάκια-για-αναπηρικές καρέκλες σε μια εταιρεία ανακύκλωσης στη Σμύρνη, την Muzaffer Pınarbası Isletmeleri. Μετά από κάποια αρχική απροθυμία, η εταιρεία συμφώνησε, προσφέροντας μία καρέκλα για 250 κιλά ανακυκλώσιμων υλικών -- περίπου 60.000 καπάκια.

Ο Αχμέτι τοποθέτησε κουτιά στις αίθουσες του Πανεπιστημίου Ege στη Σμύρνη, με ένα σημείωμα: "Βάλτε εδώ καπάκια για αναπηρικές καρέκλες". Προς μεγάλη του έκπληξη, τα κουτιά γέμισαν γρήγορα.

"Μετά την ευρεία υποστήριξη που είχαμε στη Σμύρνη, λαμβάναμε τεράστιες ποσότητες καπακιών. Έτσι, ξεπεράσαμε το στόχο μας, ο οποίος ήταν η λήψη μίας καρέκλας. Γρήγορα καταφέραμε να πάρουμε 20 καρέκλες".

Σε σύντομο χρονικό διάστημα, η συλλογή καπακιών έγινε φαινόμενο και εξαπλώθηκε πέρα ​​από τα σύνορα της Τουρκίας. Σε λιγότερο από δύο χρόνια, 44 χώρες έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα, ενώ σχεδόν 1.500 αναπηρικές καρέκλες διανεμήθηκαν για άτομα με ειδικές ανάγκες, κυρίως στην Τουρκία.

Ο Μουσταφά Ουργκέν, ο διευθυντής του εργοστασίου Pınarbası, δήλωσε στους SETimes ότι η εταιρεία βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να είναι εταίρος του προγράμματος και έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να συμμετέχει με σκοπό την προώθηση της ανακύκλωσης και τη βοήθεια των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Η Σομαλία ήταν η πρώτη ξένη χώρα που έλαβε αναπηρικές καρέκλες στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας. Η συλλογή καπακιών είναι σήμερα δημοφιλής στο Κοσσυφοπέδιο, όπου ο Κοράμπ, ο αδελφός του Αχμέτι, διευθύνει το έργο. Ο Κοράμπ είναι φοιτητής στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Κοσσυφοπεδίου, όπου ξεκίνησε την πρωτοβουλία.

Η τουρκική πρεσβεία στο Κοσσυφοπέδιο είναι ένας από τους συνεργάτες του, μεταφέροντας τα καπάκια στην Σμύρνη, και φέτος το καλοκαίρι θα αποσταλεί το πρώτο φορτίο 50 αναπηρικών αμαξιδίων στην Πρίστινα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.