Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Ατομα με οπτική αναπηρία στην Κύπρο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Τα άτομα με οπτική αναπηρία στην Κύπρο έχουν απεριόριστες δυνατότητες για ισότιμη και δυναμική συμμετοχή στην κοινωνική ζωή του τόπου μας, τις οποίες αποδεικνύουν καθημερινά χάρη στη βοήθεια και την ενεργή δράση των εθελοντικών οργανώσεων, τόνισε την Κυριακή η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

Σε χαιρετισμό της στην 32η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, η Υπουργός αναφέρθηκε στην κύρωση της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες από την Κυπριακή Δημοκρατία το Μάρτιο του 2011 και την έναρξη της ισχύος της από τον Ιούλιο του 2011.

Η Σύμβαση, είπε, «αποτελεί ένα πρακτικό εργαλείο που υποδεικνύει μέτρα, προγράμματα και δράσεις που πρέπει να αναπτύξουμε, επιπρόσθετα από όσα ήδη έχουμε, για την προώθηση, προστασία και διασφάλιση της πλήρους και ισότιμης απόλαυσης των δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών από όλα τα άτομα με αναπηρίες».

Αναφέρθηκε ακόμα στην ίδρυση του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, και είπε ότι αποστολή του είναι να υπηρετήσει τα άτομα με αναπηρίες.

Η Υπουργός συνεχίζοντας αναφέρθηκε και στα σχέδια που παρέχουν τη δυνατότητα σε ένα μεγάλο αριθμό ατόμων με οπτική αναπηρία να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του όπως η παροχή ειδικής χορηγίας στους τυφλούς, η παροχή επιδόματος διακίνησης και η οικονομική βοήθεια για την αγορά αναπηρικού αυτοκινήτου.

Όσον αφορά στην επαγγελματική αποκατάσταση των ατόμων με αναπηρίες, η Υπουργός είπε ότι έχει επιτευχθεί μια πολύ σημαντική νομοθετική μεταρρύθμιση: Η πρόσληψη ατόμων με αναπηρίες που πληρούν καθορισμένα αντικειμενικά κριτήρια, σε ποσοστό 10% των εκάστοτε υπό πλήρωση θέσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα στη βάση του περί Πρόσληψης Ατόμων με Αναπηρίες στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα (Ειδικές Διατάξεις) Νόμου. Με το Νόμο αυτό, 58 άτομα με αναπηρίες που περιλαμβάνουν και άτομα με οπτική αναπηρία, έχουν ήδη διοριστεί στην εκπαίδευση και στη δημόσια υπηρεσία.

Καταλήγοντας διαβεβαίωσε ότι «παρά τις σοβαρές δυσκολίες που η κρίση έχει δημιουργήσει στα δημόσια οικονομικά, παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στην υλοποίηση των στόχων μας, όσον αφορά στην κοινωνική ενσωμάτωση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρίες και δεσμευόμαστε να εργαστούμε μαζί σας για να προσφέρουμε ένα καλύτερο μέλλον στα άτομα με οπτική αναπηρία».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.