Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Οι πιο αποκρουστικές ασθένειες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


ΠΡΟΣΟΧΗ: Σκληρές εικόνες.

Βρισκόμαστε στη δεκαετία του 1960 και η οικογένεια του Martin Fugate ποζάρει στο φωτογραφικό φακό. Μέχρι τώρα τίποτε δεν φαντάζει περίεργο. Όμως με μια προσεχτική ματιά στην παρακάτω φωτογραφία, μπορεί κανείς να δει μερικούς... «μπλε ανθρώπους».

Οι «μπλε άνθρωποι» του Κεντάκι ήταν φορείς του γονιδίου της μεθαιμοσφαιριναιμίας, που προκαλούσε την περίεργη αυτή απόχρωση στο δέρμα τους.



Η ελεφαντίαση (Lymphatic filariasis) προκαλεί τη διόγκωση και παραμόρφωση διαφόρων τμημάτων του ανθρώπινου σώματος. Η ασθένεια προκαλείται από παρασιτικές μορφές ζωής που μεταδίδονται στον άνθρωπο από τα κουνούπια. Όταν ένα θηλυκό κουνούπι τσιμπήσει τον άνθρωπο και του μεταδώσει αυτούς τους μικροοργανισμούς μέσα στο αίμα, αυτά με τη σειρά τους προκαλούν το αίμα να κυκλοφορήσει και στους παρακείμενους ιστούς με αποτέλεσμα την σταδιακή διόγκωση των άνω και κάτω άκρων, των γεννητικών οργάνων και του στήθους.





Η ασθένεια Pica προκαλεί στον ασθενή την ανάγκη να καταναλώνει... μη φαγώσιμα υλικά αντί φαγητού! Λέγεται ότι προκαλείται από έλλειψη μεταλλικών στοιχείων στο ανθρώπινο σώμα. Οι ειδικοί δεν έχουν βρει πάντως την πραγματική αιτία που την προκαλεί αλλά ούτε και τη θεραπεία της.





Οι γραμμές του Μπλάσκο (Blaschko Lines) είναι μια εξαιρετικά σπάνια ασθένεια και πρωτοεμφανίστηκε το 1901. Την ανακάλυψε ο γερμανός δερματολόγος Alfred Blaschko.

Προκαλεί την εμφάνιση περίεργων γραμμών στο σώμα. Το αξιοπερίεργο είναι ότι κατά ένα μεγάλο ποσοστό στους εξακριβωμένους ασθενείς εμφανίζεται το σχήμα V στο σημείο της σπονδυλικής στήλης και το S μπροστά στο στήθος.



Τα δερματικά κέρατα (cutaneous horn) αποτελούνται από συμπαγή κερατίνη, η οποία είναι η ίδια πρωτεΐνη που έχουμε στα μαλλιά και τα νύχια μας και από την οποία αποτελούνται τα κέρατα, το μαλλί και τα φτερά στα ζώα.







Η μυρμηκιοειδής επιδερμοδυσπλασία (δυσπλασία Lewandowsky-Lutz) οφείλεται στον ιό που προκαλεί τις μυρμηκιές, ο οποίος όμως αναπτύσσεται και μπορεί να γενικευτεί μέσω της αιμοφόρου οδού σε άτομα που εμφανίζουν προδιάθεση. Η δερματοπάθεια αυτή ξεκινάει από την παιδική ηλικία και εξελίσσεται πολύ αργά.





Το σύνδρομο Ehlers-Danlos είναι μία ομάδα γενικευμένων ανωμαλιών του συνδετικού ιστού, στην οποία η υπερελαστικότητα και η λεπτότητα του δέρματος αποτελεί το κοινό χαρακτηριστικό.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.