Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

«Καλπάζει» ο καρκίνος του μαστού

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Έως το 2020 αναμένεται αύξηση 50%.

Ποσοστό αύξησης 50% αναμένεται να παρουσιάσει έως το 2020 ο αριθμός των γυναικών που θα πάσχουν από καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

Σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία της Οργάνωσης ο καρκίνος του μαστού αναμένεται να πλήξει 15.000.000 γυναίκες, δηλαδή 5.000.000 περισσότερες, απ' όσες είχαν προσβληθεί έως το 2000.

Τα δυσοίωνα στοιχεία παρουσιάστηκαν πριν λίγες ημέρες στο Παρίσι κατά τη διάρκεια του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου για τα Κέντρα Παθήσεων του Μαστού.

«Δυστυχώς, ο καρκίνος του μαστού τις επόμενες δεκαετίες θα αποτελέσει το κορυφαίο δημόσιο πρόβλημα υγείας και η συχνότητά του θα αυξηθεί δυσανάλογα στις χώρες με λαούς χαμηλού και μεσαίου οικονομικού επιπέδου» τονίζει η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας Λυδία Ιωαννίδου Μουζάκα, που παρακολούθησε το Συνέδριο.

«Η δυσμενής αυτή αναμενόμενη εξέλιξη θα πρέπει να μας αφυπνίσει όλους, γιατί οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες» αναφέρει η κ. Μουζάκα και πρόσθεσε ότι «το κόστος των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν στον τομέα της πρόληψης είναι ελάχιστο σε σχέση με το κόστος που θα απαιτηθεί για να αντιμετωπιστεί η νόσος σε προχωρημένο στάδιο».

Αντίδοτο στον τομέα της πρόληψης, μέσω της έγκαιρης διάγνωσης των κρουσμάτων του καρκίνου του μαστού, είναι η ίδρυση και λειτουργία οργανωμένων Κέντρων Μαστού, στα οποία οι γυναίκες θα μπορούν να πραγματοποιούν τις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις και να παίρνουν οδηγίες από εξειδικευμένους ιατρούς για τη μέθοδο αντιμετώπισης της νόσου.

Κέντρα Μαστού λειτουργούν εδώ και χρόνια σε πολλές χώρες και έχουν βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό να γίνεται διάγνωση του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο, η αντιμετώπισή του να κοστίζει πολύ λιγότερα χρήματα σε σχέση με τις περιπτώσεις τελικού σταδίου και τελικά να σώζονται χιλιάδες γυναίκες, είπε η κ. Μουζάκα, χαρακτηρίζοντας επιτακτική ανάγκη την ίδρυση και λειτουργία Κέντρων Μαστού τουλάχιστον στα μεγάλα νοσοκομεία της Ελλάδας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.