Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Θεραπεία με βλαστοκύτταρα μετά από έμφραγμα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Η καρδιά αναγεννάται με τις δικές της κυτταρικές δυνάμεις.

Αμερικανοί επιστήμονες σε συνεργασία με τον Έλληνα ερευνητή Κωνσταντίνο Μαλλιάρα κατάφεραν να αποκαταστήσουν τις βλάβες στην καρδιά, που είχαν προκληθεί από έμφραγμα, αξιοποιώντας τα ίδια τα βλαστοκύτταρα της καρδιάς των ασθενών.

Τα κύτταρα αναγέννησαν τον κατεστραμμένο μυ της καρδιάς και σε χρονικό διάστημα ενός έτους είχαν αναστρέψει σε μεγάλο βαθμό τις ουλές που της είχε αφήσει το έμφραγμα. Είναι η δεύτερη φορά- η πρώτη ήταν τον Νοέμβριο του 2011- που μια επιστημονική ομάδα έδειξε ότι είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν τα κύτταρα της καρδιάς του ίδιου του ασθενούς για τη θεραπεία της.

Μέχρι σήμερα, η καλύτερη λύση που έχουν οι καρδιολόγοι για να ελαχιστοποιήσουν τη ζημιά για την καρδιά μετά από ένα έμφραγμα, είναι να καθαρίσουν χειρουργικά τις φραγμένες αρτηρίες.

Χάρη όμως στη νέα θεραπευτική τεχνική, οι γιατροί κατάφεραν να «αναγεννήσουν» την καρδιά με τη βοήθεια των ίδιων των κυτταρικών δυνάμεών της. Έτσι, έδειξαν ότι είναι λανθασμένη η κυρίαρχη άποψη πως οι βλάβες στην καρδιά είναι μόνιμες μετά από ένα έμφραγμα και ότι, από τη στιγμή που χάνεται, ο υγιής μυς της καρδιάς δεν αποκαθίσταται. Πάντως η νέα μέθοδος βρίσκεται ακόμα στα πρώτα της στάδια και θα περάσει χρόνος προτού γίνει ευρεία κλινική χρήση της.

Η λήψη των βλαστικών κυττάρων από την καρδιά έγινε με μια μικρή επέμβαση, με τοπική αναισθησία και με τη βοήθεια καθετήρα μέσω μιας φλέβας του λαιμού, ώστε να ληφθεί ένα μικρό δείγμα του καρδιακού ιστού. Από το δείγμα αυτό προέκυψαν 12 έως 15 εκατ. βλαστικά κύτταρα, τα οποία στη συνέχεια εμφυτεύτηκαν ξανά στις στεφανιαίες αρτηρίες των ασθενών μέσω μιας δεύτερης μίνι-επέμβασης.

Μετά από ένα έτος, οι ουλές στην καρδιά εξαιτίας του εμφράγματος είχαν συρρικνωθεί στο μισό, ενώ παράλληλα αυξήθηκε σημαντικά ο υγιής ιστός της καρδιάς στη θέση του κατεστραμμένου, κάτι που δεν συνέβη στη δεύτερη ομάδα ασθενών, οι οποίοι είχαν ακολουθήσει την παραδοσιακή θεραπεία μετά το έμφραγμα (φάρμακα, σωματική άσκηση, δίαιτα κ.α.).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.