Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Επιτακτική η ανάγκη ίδρυσης Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Τη δημιουργία Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας στο Ρέθυμνο, ζητά το σωματείο ΑμεΑ του νομού με επιστολή του στον υπουργό Εργασίας, την οποία κοινοποιεί στους βουλευτές και την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου.

Αναφέρει αναλυτικά:
«Σε συνέχεια της επιστολής μας αρ. πρωτ. 68/5-9-2011 και της απάντησής σας στη βουλευτή Ρεθύμνης κ. Όλγα Κεφαλογιάννη στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, επανερχόμαστε στο αίτημά μας για τη δημιουργία ΚΕΠΑ Κέντρου Πιστοποίησης της αναπηρίας και στο Ρέθυμνο που είναι η μοναδική περιφ. Ενότητα της Κρήτης που για ποιους άραγε λόγους, αφήσατε ακάλυπτη.

Ως γνωστόν τα ΚΕΠΑ υπάγονται στη διεύθυνση αναπηρίας του ΙΚΑ, ξεκίνησαν τη λειτουργία τους την 1 Σεπτεμβρίου 2011, ενώ παράλληλα καταργήθηκαν όλες οι υπάρχουσες έως τότε υγειονομικές επιτροπές. Σαν αποτέλεσμα της έλλειψης ΚΕΠΑ στο Ρέθυμνο στους 5 μήνες λειτουργίας του νέου αυτού συστήματος πιστοποίησης της αναπηρίας οι συνέπειες για τα άτομα με αναπηρία του Ρεθύμνου είναι πολλές και συγκεκριμένα: Απίστευτη ταλαιπωρία, δεδομένου ότι μεταβαίνουν 4 και 5 φορές στις γειτονικές πόλεις Χανιά και Ηράκλειο, οικονομικό κόστος, έξοδα μετακίνησης, καύσιμα, σε πολλές δε περιπτώσεις βαριάς αναπηρίας με ταξί και επιπλέον 46 ευρώ, ως έξοδα υγειονομικής επιτροπής. Χρονοβόρα διαδικασία η οποία σε πολλές περιπτώσεις για να λάβει τη γνωμάτευση ο εξεταζόμενος περνούν και 5 μήνες.

Η παραπάνω εμπειρία μας αποδεικνύει την πολυπλοκότητα, την ταλαιπωρία, το οικονομικό κόστος και τις χρονοβόρες διαδικασίες που ακολουθούνται. Για τους παραπάνω λόγους επιβάλλεται άμεσα και επιτακτικά η ανάγκη λειτουργίας και στο Ρέθυμνο ενός ΚΕΠΑ το οποίο πρέπει να στεγαστεί σε άνετο, λειτουργικό, ισόγειο και προσβάσιμο στα ΑμεΑ χώρο, δεδομένου ότι το κτήριο των υγειονοικών υπηρεσιών του ΙΚΑ Ρεθύμνης δεν είναι προσβάσιμο και οι χώροι του είναι ακατάλληλοι.

Σημειωτέον δε ότι στο κτήριο αυτό συνεδρίαζαν οι προ ΚΕΠΑ επιτροπές οι οποίες εξέταζαν κυριολεκτικά στο δρόμο τα άτομα με βαριές κινητικές αναπηρίες. Γνωρίζοντας τη στενή σχέση και συνεργασία σας με το αναπηρικό κίνημα αναμένουμε άμεσα τη θετική σας ανταπόκριση στο παρόν αίτημά μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.