Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Νέος ιός της γρίπης σε νυχτερίδες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Δεν αποτελεί κίνδυνο για τους ανθρώπους.

Ένα νέο στέλεχος του ιού της γρίπης Α ανακαλύφθηκε στις νυχτερίδες αν και δεν φαίνεται αυτό να αποτελεί κίνδυνο για τους ανθρώπους -προς το παρόν τουλάχιστον- σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Ο νέος ιός της γρίπης Α, με την ονομασία Η17, εντοπίστηκε σ’ ένα δείγμα τριών σε σύνολο 316 μικρών νυχτερίδων που πιάστηκαν στη Γουατεμάλα. Αυτό το είδος νυχτερίδας δεν δαγκώνει τους ανθρώπους, αλλά τρέφεται με φρούτα, ενώ ενδημεί στην Κεντρική και Νότια Αμερική.

Προηγούμενες πανδημίες γρίπης, όπως αυτή του στελέχους Η1Ν1 το 2009, που πήρε την ονομασία «γρίπη των χοίρων», έχουν προέλθει από ζώα και κάποια στιγμή τα σχετικά στελέχη του ιού μεταλλάσσονται, αποκτώντας τελικά τη δυνατότητα να μολύνουν και τους ανθρώπους.

«Δεν μπορούμε να πούμε μην ανησυχείτε, ούτε ότι ο ιός δεν είναι επικίνδυνος, απλώς ακόμα δεν ξέρουμε. Ευτυχώς, τ’ αρχικά εργαστηριακά τεστ δείχνουν ότι ο νέος ιός χρειάζεται να υποστεί σημαντικές αλλαγές για να μπορέσει να μολύνει και να εξαπλωθεί εύκολα μεταξύ των ανθρώπων.

Ένα άλλο ζώο, όπως χοίρος, άλογο ή σκύλος, θα πρέπει να μολυνθεί πρώτα τόσο με τον ιό της νυχτερίδας, όσο και με τους ιούς της ανθρώπινης γρίπης, ώστε να υπάρξει η αναγκαία γενετική μετάλλαξη», είπε ο επικεφαλής της έρευνα Ρούμπεν Ντόνις.

Προς το παρόν, δεν είναι καν σίγουρο ότι ο νέος ιός προκαλεί ασθένεια στις νυχτερίδες, ούτε είναι ακόμα ξεκάθαρο με ποιο τρόπο μεταδίδεται ανάμεσά τους. Στο παρελθόν, οι νυχτερίδες έχουν βρεθεί να είναι φορείς ιών άλλων ασθενειών που πλήττουν επίσης τα ζώα και τους ανθρώπους, όπως το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας (SARS), η λύσσα και ο αιμορραγικός ιός Μάρμπουργκ.

Οι μεγάλοι τοπικοί πληθυσμοί νυχτερίδων, η παγκόσμια εξάπλωσή τους και η δυνατότητά τους να διασχίζουν μεγάλες αποστάσεις σε μεγάλες ομάδες, διευκολύνουν την απόκτηση και εξάπλωση διαφόρων ιών. Υπάρχουν τουλάχιστον 1.200 γνωστά είδη νυχτερίδων παγκοσμίως και αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα θηλαστικών στον πλανήτη μας.

Ο Ντόνις και οι συνεργάτες του, ήδη κάνουν ελέγχους σε νυχτερίδες στην Αμερική, την Αφρική και την Ασία για να δουν σε ποιο βαθμό έχει εξαπλωθεί ο νέος τύπος ιού και να εκτιμήσουν κατά πόσο αποτελεί δυνητικό κίνδυνο για τους ανθρώπους, αν και θεωρούν μάλλον απίθανη την πιθανότητα κάποιας πανδημίας στο εγγύς μέλλον.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.