Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2012

Απάντηση Αναφοράς για Κοινωνικές Δομές σε Δήμους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Απαντώντας στην Αναφορά που είχε καταθέσει η Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κα Σκραφνάκη Μαρία σχετικά με τη συνέχιση των κοινωνικών προγραμμάτων των δήμων και τη διατήρηση του υπάρχοντος προσωπικού σε αυτά, η Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, κ. Φ. Γεννηματά, αναφέρει τα εξής:

«Ο Υπουργός Εσωτερικών, συμμετέχοντας στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό με θέμα: «Δράσεις κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης» για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, που πλήττονται από τη δημοσιονομική κρίση, παρουσίασε τις κοινωνικές δράσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης για το έτος 2012 και επιφυλάχτηκε να μελετηθούν και άλλα θεσμικά μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα σε συνεργασία με τους φορείς της.

Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, εντάσσονται:

α) Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», που αφορά στην παροχή υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα σε ηλικιωμένα άτομα που χρήζουν κατ' οίκον βοήθειας. Πρόκειται για πρόγραμμα με περίπου 80.000 ωφελούμενους ετησίως (υλοποιείται από το 2000), το οποίο συμπεριλαμβάνει ως δικαιούχους τόσο ασφαλισμένους (με πολύ χαμηλά εισοδήματα, και άλλες ειδικές προϋποθέσεις), όσο και ανασφάλιστους.

Ήδη, έχουν ληφθεί οι αναγκαίες θεσμικές παρεμβάσεις, ώστε το πρόγραμμα αυτό να παραταθεί, εξασφαλίζοντας την παροχή υπηρεσιών στους ωφελούμενους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 6 (α) και (β) του άρθρου 2 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 268 Α 731.12.2011), δόθηκε παράταση του εν λόγω προγράμματος και των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου του προσωπικού των ΟΤΑ και νομικών τους προσώπων, που απασχολούνται σε αυτό έως την30.6.2012. Παράλληλα, για τη χρηματοδότηση του προγράμματος προβλέπεται, στην παρ. 9 του άρθρου 2 του ν. 4024/2011 (ΦΕΚ Α' 226), η δυνατότητα μεταφοράς από το Λογαριασμό της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, που τηρείται στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών, ποσού έως 35.000.000 ευρώ ετησίως.

β) Τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) /Κέντρα Διημέρευσης -ημερήσιας Φροντίδας για άτομα με ειδικές ανάγκες. Πρόκειται για την παροχή ημερήσιας φροντίδας σε ηλικιωμένα άτομα μη δυνάμενα να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα, καθώς και σε άτομα με κινητικές αναπηρίες, με αισθητηριακές αναπηρίες, με νοητική υστέρηση, με πολλαπλές αναπηρίες ή με διαφορετικού είδους αναπηρία. Η Δράση έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ (ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007 - 2013») με προϋπολογισμό, για τα έτη 2011 και 2012, 50.000.000 ευρώ. Για τη διετία 2011 - 2013 ολοκληρώθηκε ο κύκλος της πρόκλησης στο πλαίσιο του οποίου εγκρίθηκαν 111 δομές με σύνολο ωφελούμενων 2.697.

γ) Οι Βρεφικοί - Παιδικοί - Βρεφονηπιακοί Σταθμοί - ΚΔΑΠ - ΚΔΑΠ ΜΕΑ. Πρόκειται για την παροχή φροντίδας και φιλοξενίας βρεφών, νηπίων και παιδιών, καθώς και νηπίων, παιδιών, εφήβων και ατόμων με αναπηρία. Η Δράση συγχρηματοδοτείται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ (ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007 - 2013»), με στόχο την αύξηση της απασχολησιμότητας και της ισότιμης συμμετοχής των γυναικών στην εργασία. Ωφελούμενες είναι γυναίκες μητέρες βρεφών, νηπίων και παιδιών, καθώς και μητέρες νηπίων, παιδιών, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, οι οποίες έχουν την ελληνική ιθαγένεια ή την ιθαγένεια κράτους - μέλους της ΕΕ ή είναι ελληνίδες ομογενείς ή είναι αλλοδαπές από τρίτες χώρες και διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα. Η Δράση θα ολοκληρωθεί το 2013. Πραγματοποιείται μέσα από ετήσιους κύκλους προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος, οι οποίοι αντιστοιχούν σε ένα σχολικό έτος, διάρκειας 11 μηνών.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.