Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012

Βιομηχανία... πλαστών βεβαιώσεων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Για την παροχή επιδομάτων αναπηρίας, γιατρός πνευμονολόγος είχε μετατρέψει τα εξωτερικά ιατρεία κεντρικού νοσοκομείου της Αθήνας σε βιομηχανία πλαστών βεβαιώσεων, όπως προέκυψε από έλεγχο του σώματος Επιθεωρητών Υγείας.

Από τους 170 δικαιούχους επιδόματος αναπηρίας που ήταν καταγεγραμμένοι στα μητρώα δήμου της Αττικής, οι 60 είχαν λάβει πιστοποιητικά από τον συγκεκριμένο γιατρό στα εξωτερικά ιατρεία, χωρίς να διατηρούν φάκελο ασθενούς.

Η απογραφή και η εκκαθάριση των δικαιούχων αναμένεται να γίνει τις επόμενες εβδομάδες, ώστε να καταρτισθεί εθνικό ενιαίο μητρώο ενώ στόχος είναι οι κατηγορίες επιδομάτων του υπουργείου Υγείας να περιοριστούν σε 15.

Ενδεικτική πάντως του... πάρτι που γίνεται επί δεκαετίες με την παράνομη λήψη προνοιακών επιδομάτων είναι η ύπαρξη 80 υποκατηγοριών επιδομάτων, πολλά από τα οποία θεωρούνται φωτογραφικά. Για παράδειγμα, ως κατάλοιπο από την εποχή του εμφυλίου πολέμου, προβλέπεται ενίσχυση σε παιδί απαχθέντος πατρός ενώ υπάρχει και περίπτωση επιδόματος τυφλότητας σε δικηγόρο. Ναι στην εκκαθάριση των δικαιούχων λένε και οι εκπρόσωποι των ατόμων με αναπηρία, που αντιδρούν ωστόσο στον ενιαίο κανονισμό παροχών υγείας.

Το ύψος των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων για 210.000 δικαιούχους, ανέρχεται σε 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Στόχος βάσει του μνημονίου είναι να εξοικονομηθούν 660 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2015 και 550 εκατ. τα επόμενα δύο χρόνια. Η μελέτη του ΟΟΣΑ που θα ολοκληρωθεί τον επόμενο Απρίλιο, θα καταγράφει αναλυτικά τα επιδόματα και θα εισηγείται συγκεκριμένες προτάσεις.

Εν τω μεταξύ, στις επιταγές της τρόικα περιλαμβάνεται και ο εξορθολογισμός στις αναπηρικές συντάξεις. Το υπουργείο Εργασίας θα προχωρήσει σε ελέγχους ώστε το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων που φτάνει το 14% επί του συνόλου των συντάξεων, να μειωθεί στο 8%, όπως είναι ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.