Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012

Οι ανάπηροι δεν είναι επαγγελματίες ζητιάνοι

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΠΗΡΟΙ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ.


Ο Σύλλογος Αναπήρων νομού Καβάλας καλεί τους πολίτες να μην πείθονται από αυτούς που κάνουν την αναπηρία και την ζητιανιά επάγγελμα.

«Οι ανάπηροι δεν είναι επαίτες», δηλώνει ο Νομαρχιακός Σύλλογος ΑΜΕΑ Ν. Καβάλας, με αφορμή την επανεμφάνιση στους δρόμους της Καβάλας κάποιων που εμφανίζονται ως ΑΜΕΑ ή φίλοι των ΑΜΕΑ και επαιτούν, κερδοσκοπούν και εκμεταλλεύονται την ευαισθησία του κοινού. Καλεί τους πολίτες της Καβάλας να προστατέψουν την αξιοπρέπεια των ΑΜΕΑ μη ανταποκρινόμενοι σε προσπάθειες εξαπάτησης.

Ο Νομαρχιακός Σύλλογος σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση, πως κάποιοι εμφανίζονται οι ίδιοι ως ΑΜΕΑ, ή ως φίλοι των ΑΜΕΑ, ή ως εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων του αναπηρικού κινήματος. Με το πρόσχημα της προώθησης εντύπων, επαιτούν, κερδοσκοπούν και εκμεταλλεύονται την ευαισθησία του κοινού.

Όπως επισημαίνει «με αυτή την πρακτική παρουσιάζουν τα άτομα με αναπηρία ως μη παραγωγικά και μη δυνάμενα να αυτοσυντηρηθούν χωρίς τη συνδρομή τρίτων. Παραγνωρίζουν και διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, κατά την οποία τα άτομα με αναπηρία από δικαιούχοι παροχών έχουν καταστεί φορείς δικαιωμάτων. Αναιρούν και ακυρώνουν τις πολύχρονες προσπάθειές τους για την εμπέδωση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, την ισότιμη κοινωνική ένταξη και την εξίσωση των ευκαιριών».

Τον Μεσαίωνα – συνεχίζει – άνθρωποι σακατεύονταν για να καταστούν εμπορεύσιμο είδος και σήμερα μπορεί να μην σακατεύονται άνθρωποι, αλλά σπιλώνονται συνειδήσεις, καταπατώνται δικαιώματα των ΑΜΕΑ, απαξιώνεται και διασύρεται η αξιοπρέπειά τους.

Ο Νομαρχιακός Σύλλογος στηρίζοντας την εκστρατεία της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών κατά της επαιτείας και της εκμετάλλευσης των ΑΜΕΑ, δηλώνει ότι «η αναπηρία σε καμιά περίπτωση δεν δύναται να αποτελέσει μέσο κερδοσκοπίας και προσπορισμού χρημάτων». Τη βασική ευθύνη – συνεχίζει αρωγής και προστασίας των ΑΜΕΑ και των οικογενειών τους έχει η συγκροτημένη πολιτεία μέσω των μηχανισμών της και θεσμοθετημένοι φορείς. Τα ΑΜΕΑ και οι οικογένειές τους εκπροσωπούνται από τους φορείς του οργανωμένου αναπηρικού κινήματος που έχουν την ευθύνη της προάσπισης και προαγωγής των δικαιωμάτων τους.

Καταγγέλλει «τις συντεχνίες των επαιτών που οργανωμένα κερδοσκοπούν βιάζοντας την αξιοπρέπεια των ΑΜΕΑ και των οικογενειών τους», καταγγέλλει επίσης όσους εμφανίζονται ως αρωγοί των ΑΜΕΑ και προωθούν έντυπα και άλλο υλικό δήθεν προς όφελός τους, αλλά και όσους εμφανίζονται ως ΑΜΕΑ προκειμένου να αποσπάσουν χρήματα από τους συνανθρώπους μας, καθιστώντας την αναπηρία εμπορεύσιμο είδος.

Καλεί τους πολίτες της Καβάλας να προστατέψουν την αξιοπρέπεια των ΑΜΕΑ και των οικογενειών τους μη ανταποκρινόμενοι σε προσπάθειες εξαπάτησης και κερδοσκοπίας και καλεί την ελληνική πολιτεία «να πάρει μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσει το παθογόνο φαινόμενο της επαιτείας, να εξαρθρώσει το κύκλωμα των εμπόρων της αναπηρίας και να προασπίσει τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ και των οικογενειών τους».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.