Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Υπουργική Απόφαση για τη διάθεση γάλακτος στα σχολεία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Γιατί δεν εφαρμόζεται έως σήμερα το ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης έχει προωθήσει προς τα συναρμόδια υπουργεία, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την εφαρμογή προγράμματος ενίσχυσης της κατανάλωσης γάλακτος στα σχολεία.

Με αφορμή ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Γιώργου Κοντογιάννη για τα κρούσματα ασιτίας στα σχολεία, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αστέριος Ροντούλης απέστειλε στη Βουλή έγγραφο, με το οποίο επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει πρόγραμμα ενίσχυσης της κατανάλωσης γάλακτος στα σχολεία, αλλά επειδή το ύψος της κοινοτικής ενίσχυσης είναι χαμηλό και το διοικητικό κόστος μεγάλο, δεν υλοποιήθηκε μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Όπως επισημαίνει ο κ. Ροντούλης «η διάθεση γάλακτος σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συνδυάζεται με την οργανωμένη σίτιση, η οποία υπάρχει στα σχολεία και την οποία αναλαμβάνουν οι ίδιες οι διοικήσεις των σχολείων. Στη χώρα μας, η λειτουργία των κυλικείων που είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις, δεν διευκόλυνε μέχρι σήμερα την υλοποίηση του προγράμματος».

Ο υφυπουργός ενημερώνει ωστόσο ότι «το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει προωθήσει, από τα μέσα Ιουλίου 2011, σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης προς τα συναρμόδια υπουργεία Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών και Οικονομικών, προκειμένου να ρυθμιστούν οι απαραίτητες και αναγκαίες από τον ευρωπαϊκό Κανονισμό, λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου και στη χώρα μας».

Ο κ. Ροντούλης διευκρινίζει πάντως ότι «το πρόγραμμα ενίσχυσης της κατανάλωσης γάλακτος στα σχολεία δεν είναι στο πνεύμα του προγράμματος της δωρεάν διανομής φρούτων και λαχανικών» καθώς «με βάση τον Κανονισμό της Επιτροπής, προβλέπεται η δυνατότητα χορήγησης κοινοτικής ενίσχυσης για τη διάθεση γάλακτος στους μαθητές σχολείων, το ύψος της οποίας είναι ενδεικτικά περίπου στα 0,18 ευρώ/kg για 0,25 λίτρα ανά μαθητή και ανά ημέρα (άρα περίπου 0,04 ευρώ ανά μαθητή ανά ημέρα)».

Ο βουλευτής Γιώργος Κοντογιάννης που είχε απευθύνει ερώτηση στα συναρμόδια υπουργεία είχε επισημάνει τα κρούσματα ασιτίας στα σχολεία εκφράζοντας την ανησυχία του για το ενδεχόμενο η κατάσταση αυτή να επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες. Για το λόγο αυτό έχει ζητήσει συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων και έχει καλέσει την κυβέρνηση να προτείνει στην ΕΕ την υλοποίηση προγράμματος για δωρεάν διανομή στα σχολεία βασικών τροφίμων όπως το γάλα, κατά το πρότυπο της δωρεάν διανομής φρούτων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.