Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Βραβείο “Νησίδων Ποιότητας 2011” στον “Περπατώ”

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.


“Μάθε και εσύ... μπορείς να βοηθήσεις!” Αυτό τον έξυπνο τίτλο είχε η ημερίδα που διοργάνωσαν στην Κομοτηνή οι φοιτητές του τμήματος Κοινωνική Διοίκησης του ΔΠΘ, που κάνουν την πρακτική τους άσκηση στο σύλλογο “Περπατώ”. Η ημερίδα διοργανώθηκε από τους ασκούμενους κοινωνικούς λειτουργούς σε συνεργασία με τα μέλη του συλλόγου και υπό τον συντονισμό της επίκουρης καθηγήτριας του ΔΠΘ Σεβαστής Χατζηφωτίου. Αφορμή στάθηκαν οι απορίες που κατά καιρούς έχουν εκφράσει οι φοιτητές, για το τι είναι η τετραπληγία-παραπληγία, ο ακρωτηριασμός και γενικά η αναπηρία. Έτσι αποφασίστηκε να γίνει ενημέρωση, είπε ο πρόεδρος του “Περπατώ” Αλέξανδρος Ταξιλδάρης. Επίσης τόνισε πως πέρσι στο πλαίσιο ανάλογης εκδήλωσης ο σύλλογός μας παρουσίασε ντοκιμαντέρ, ενώ φέτος, σαν άσκηση μέσα από τους φοιτητές βρήκε την ιδέα και οργάνωσε αυτή την ημερίδα, η οποία πιο πολύ είχε ως στόχο να ενημερώσει τους φοιτητές, που βρίσκονται στο 3ο – 4ο έτος και κάνουν την πρακτική τους άσκηση. Στόχος πέρα από την ενημέρωση των ασκούμενων κοινωνικών είναι να αυξηθούν και οι εθελοντές του “Περπατώ” που στηρίζουν το σύλλογο πολλά χρόνια.

“Και μόνο να ακούσουν μια φορά τους όρους τετραπληγία, παραπληγία, ακρωτηριασμό, είναι κάτι πολύ σημαντικό, είναι πράγματα που στα τέσσερα παιδιά που έρχονται κάθε χρόνο και κάνουν πρακτική στο “Περπατώ”, εγώ τα κάνω εισήγηση και μάθημα, αλλά είναι ευκαιρία να το ακούσουν και περισσότερα παιδιά. Στην ουσία επρόκειτο για μια ανοιχτή συζήτηση γύρω από θέματα παραπληγίας, τετραπληγίας, ακρωτηριασμών και τις σχέσεις μέσα στην οικογένεια, όταν υπάρχει άτομο με αναπηρία”, είπε η κοινωνική λειτουργός του “Περπατώ” Βασιλική Χατζοπούλου. Στην διάρκεια της ημερίδας μάλιστα οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απορίες τους, και να ενημερωθούν σχετικά. “Είναι μια ευκαιρία, από τη στιγμή που υπάρχει ο σύλλογος στην Κομοτηνή να μάθουν κάποια πράγματα γύρω από τον χώρο της αναπηρίας, γιατί κάποια στιγμή μπορεί να τύχει στον οποιονδήποτε από εμάς ή σε κάποιον από το οικογενειακό μας ή το ευρύτερο περιβάλλον μας”.

Ο κοινωνικός λειτουργός σε ένα σύλλογο, όπως ο “Περπατώ”, που ασχολείται με άτομα με αναπηρία, ενημερώνει για το τι δικαιώματα έχουν, τι δικαιούνται από τα ασφαλιστικά τους ταμεία, τι δικαιούνται στο χώρο της εκπαίδευσης, στο χώρο της εργασίας. Πέρα από αυτό, όμως ο ρόλος του είναι να εμψυχώνει τα ίδια τα άτομα με αναπηρία, τις οικογένειες τους και τους φροντιστές κυρίως και να τους παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη πάντα σε συνεργασία με άλλους επαγγελματίες και φορείς. Στο σύλλογο, όπως είπε η κ. Χατζοπούλου, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντές διαφόρων ειδικοτήτων, ψυχολόγοι, ψυχίατροι και γιατροί άλλων ειδικοτήτων, στηρίζουν το έργο του “Περπατώ” και βοηθούν τα μέλη του.




Κέντρο εκπαίδευσης αυτόνομης διαβίωσης

Στις 24 Νοεμβρίου στην Αθήνα θα βρίσκεται ο Αλέξανδρος Ταξιλδάρης και η Βασιλική Χατζοπούλου, εκπροσωπώντας το σύλλογο “Περπατώ” προκειμένου να παραλάβουν από τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια το βραβείο Νησίδων Ποιότητας 2011. Πρόκειται για ένα διαγωνισμό που αφορά ομάδες, οι οποίες δεν είναι ακόμη ευρέως γνωστές, αλλά προσφέρουν έργο εθελοντισμού. Ως «Νησίδα Ποιότητας» θεωρείται η εθελοντική πρωτοβουλία, που αναπτύσσει ποιοτική, συλλογική, πρωτοποριακή, μη κερδοσκοπική και μη ευρέως γνωστή δραστηριότητα και που μπορεί να προέρχεται είτε από ΜΚΟ, είτε από εθελοντική οργάνωση είτε από άτυπη ομάδα.

Στο διαγωνισμό μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή οι εθελοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (MKO), καθώς και οργανωμένες ομάδες συλλογικής δράσης πολιτών που δραστηριοποιούνται στους τομείς φυσικού, πολιτιστικού ή κοινωνικού περιβάλλοντος, στην προώθηση της ισότητας των φύλων, της ισότητας ευκαιριών, και στην προώθηση και προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

“Είναι μια τεράστια τιμή για εμάς, που την κερδίσαμε για φέτος για το έργο μας, από εκεί και πέρα ετοιμάζουμε να τρέξουμε το πρόγραμμα μέσα από το υπουργείο υγείας για να γίνει εδώ το κέντρο εκπαίδευσης αυτόνομης διαβίωσης”, είπε ο πρόεδρος του Περπατώ”. Ο σύλλογος εκτός των άλλων διοργανώνει και για φέτος την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης, ενώ νωρίτερα θα διοργανώσει το μπαζάρ με τα καλλιτεχνικά δημιουργήματα που κάνουν τα μέλη του συλλόγου σε συνεργασία με τους εθελοντές.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.