Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Θεσσαλονίκη: "Πόσο πιο χαμηλά να πέσουμε;"

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


«Εμείς τι φταίμε; Τι μπορούμε να κάνουμε; Πόσο πιο χαμηλά θα πέσουμε; Εχω ποσοστό αναπηρίας λόγω καρκίνου. Είμαι δημόσιος υπάλληλος. Εχασα μια μέρα από τη δουλειά, δεν μπορώ να ξαναλείψω. Τι να κάνω; Μήπως μπορείτε να με βοηθήσετε;».

Η φωνή της γυναίκας από το τηλέφωνο είναι ευγενική και ακούγεται συγκλονιστική. Εχει πάθος και παράπονο μαζί. Οταν η οργή συναντά ένα σωρό αναπάντητα «γιατί», τότε το μόνο που ταιριάζει είναι η σιωπή, έστω ως δείγμα ντροπής για όσα συμβαίνουν στη σημερινή Ελλάδα. Διότι η εικόνα που επικρατεί αυτές τις μέρες στο υποκατάστημα του ΙΚΑ της Πύλης Αξιού από τους εκατοντάδες αναπήρους διαφόρων ταμείων, οι οποίοι αγωνιούν να περάσουν από επιτροπή που θα πιστοποιήσει την αναπηρία τους, σοκάρει. Από τις 5 το πρωί συγκεντρώνονται οι άνθρωποι έξω από το κτίριο προκειμένου να πάρουν νούμερο και να καταθέσουν την αίτησή τους για να εξεταστούν. Οι συνθήκες είναι τριτοκοσμικές και προσβάλλουν απολύτως όχι μόνο το εθνικό σύστημα υγείας και πρόνοιας, αλλά αυτόν καθαυτόν τον ανθρώπινο πολιτισμό. Εικόνες Μεσαίωνα, ταλαιπωρία σημερινή. Απόγνωση.

Οπως γράφει ο Ντίνος Χριστιανόπουλος: «Οταν σε περιμένω και δεν έρχεσαι / ο νους μου πάει στους τσαλακωμένους / σ’ αυτούς που ώρες στέκονται σε μια ουρά / πίσω από μια πόρτα ή μπροστά σ’ έναν υπάλληλο / κι εκλιπαρούνε με μια αίτηση στο χέρι [...]».

Δίπλα στα δικαστήρια


Η ιστορία έχει ως εξής: πριν από μερικούς μήνες, η κυβέρνηση, προκειμένου να πατάξει το απαράδεκτο φαινόμενο των συνταξιούχων - «μαϊμού», οι οποίοι, ενώ είναι υγιείς, εισπράττουν αναπηρικές συντάξεις, αποφάσισε να δημιουργήσει σύστημα πιστοποίησης των αναπηρικών συντάξεων. Για το σκοπό αυτόν, αποφάσισε τη δημιουργία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) -και τη θέσπιση ενιαίου τρόπου πιστοποίησης της αναπηρίας για τους ασφαλισμένους όλων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, πλην των στρατιωτικών. Μέσω του ΚΕΠΑ θα επανακριθούν όλες οι μη οριστικές συντάξεις, καθώς και όλες οι νέες αιτήσεις για την έκδοση συντάξεων αναπηρίας. Στη Θεσσαλονίκη το παράρτημα του ΚΕΠΑ λειτουργεί στο ΙΚΑ της Πύλης Αξιού, ακριβώς πίσω από το δικαστικό μέγαρο. Εκεί κάθε πρωί γίνεται… σφαγή, με εκατοντάδες αναπήρους να διεκδικούν την εξέτασή τους από την επιτροπή, καθώς υπάρχουν προθεσμίες που εκπνέουν. Η ένταση και η αθλιότητα είναι τόσο μεγάλη τις τελευταίες ημέρες, που είναι απορίας άξιον πώς το θέμα δεν απασχόλησε τους λειτουργούς της Θέμιδος, οι οποίοι εδρεύουν λίγες δεκάδες μέτρα παραπέρα. Ισως δεν το πήραν είδηση, αν και συμβαίνει στην αυλή τους. Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους. Οπως και οι ιστορίες των ανθρώπων. Ενός 45χρονου, για παράδειγμα, που πάσχει από μεσογειακή αναιμία εκ γενετής και -κατά δήλωση του- έχει πιστοποιηθεί μέχρι τώρα πάνω από 45 φορές. Λες και υπάρχει γιατρειά.

Τι προβλέπει ο νόμος


Αξίζει να σημειωθεί ότι στόχος της αλλαγής του συστήματος χορήγησης αναπηρικών συντάξεων είναι να περιοριστεί ο αριθμός τους κατά 55.000 - 60.000 σε βάθος τριετίας. Οι υγειονομικές επιτροπές του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, που λειτουργούν σε 45 σημεία της χώρας και συγκροτούνται από γιατρούς του ειδικού σώματος, είναι από τις αρχές Σεπτεμβρίου αρμόδιες για τον καθορισμό ποσοστού αναπηρίας είτε για χορήγηση σύνταξης αναπηρίας είτε για το χαρακτηρισμό ατόμων ως ΑμεΑ. Οι ενδιαφερόμενοι υποχρεούνται να υποβάλουν αίτηση αξιολόγησης με όλα τα δικαιολογητικά, όπως αυτά αναφέρονται στις σχετικές οδηγίες, σε μία από τις 45 γραμματείες ΚΕΠΑ της επιλογής τους. Εφόσον τα δικαιολογητικά (φάκελος) κριθούν πλήρη από ιατρό προελέγχου, γίνεται η κατάθεση της αίτησης και παραλαμβάνεται αποδεικτικό κατάθεσης αίτησης. Σε διαφορετική περίπτωση, η αίτηση δεν παραλαμβάνεται από τη Γραμματεία ΚΕΠΑ και επιστρέφονται όλα τα δικαιολογητικά. Ο ιατρός προελέγχου υποδεικνύει στον αιτούντα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Ενημερώνεται από την Κεντρική Γραμματεία ΚΕΠΑ μέσω ταχυδρομείου (πρόσκληση) για την ημερομηνία και την ώρα προσέλευσής του στην υγειονομική επιτροπή. Επειτα από λίγες ημέρες παραλαμβάνει από τη Γραμματεία ΚΕΠΑ όπου υπέβαλε αρχικά την αίτησή του τη γνωμάτευση της υγειονομικής επιτροπής, χρησιμοποιεί τη γνωμάτευση του ΚΕΠΑ για κάθε νόμιμη χρήση και μπορεί να παίρνει αντίγραφα για όσο χρόνο ισχύει η γνωμάτευση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.